Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Για το καλό μας !

Διαβάζω στις ον λαιν ειδήσεις σήμερα:  

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του οκταμήνου της κυβέρνησής του και τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται «θα μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο της καθυστέρησης, της ανισότητας, της έλλειψης κράτους πρόνοιας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας αλλά και από τα ελλείμματα και τα χρέη».

Την ίδια στιγμή όμως 
  1. Οκτώ ολόκληρους μήνες δεν έχει συλληφθεί ούτε ένας διεφθαρμένος πολιτικός ή οτιδήποτε. Αυτό δεν είναι καθυστέρηση; 
  2. Δεν έχει καταργηθεί η βουλευτική ασυλία. Αυτό δεν είναι συστηματική ανισότητα; (μάλιστα για το συγκεκριμένο αν δεν απατώμαι παίρνουμε και πρόστιμο από την ΕΕ)
  3. Όλα τα μέτρα του κράτους εξ αρχής, έχουν στόχο ΜΟΝΟ όσους χρειάζονται την περισσότερη κοινωνική πρόνοια. Καταργώντας ακόμη και τις συντάξεις τους ! Ακόμη και τις αποζημιώσεις τους σε περίπτωση που απολυθούν !
    Επειδή τα παραπάνω τα ξέρουν όλοι,  προσθέτει στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τα περί ανταγωνιστικότητας, ελλείμματος και χρέους. Που πλέον ακούγονται σαν τους "αληθινούς λόγους" για τους οποίους λέγονται ... όλα τα προηγούμενα ψέματα ! Όμως για τα ελλείμματα και τα χρέη η διαθέσιμη σε κάθε έναν πληροφόρηση στο Ιντερνετ, λέει ότι είναι και αυτά εν πολλοίς ψεύδη. Οπότε μένει.... η ανταγωνιστικότητα!

    Ναι, αυτό μάλλον είναι αλήθεια. Κι αυτό γιατί, αν παρατηρήσατε, ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει ή θα συμβεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Που δεν είναι βέβαια "η Ελληνική ασθένεια", αλλά επιλέχθηκε η χώρα μας για να γίνει η πρόβα τζενεράλε. Επειδή αν  υποκύψουν οι Έλληνες, θα υποκύψουν όλοι.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε εμπρός για να κτυπήσει τον Κινέζικο γίγαντα. Πράγμα που σημαίνει, όπως καταλαβαίνει και ο πιο αφελής αναγνώστης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θα αρχίσουν οσονούπω να ζουν σαν ... Κινέζοι εργάτες ! Είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ! Ώστε τα τελικά προϊόντα της Ευρώπης να πουλάνε στην Κινέζικη αγορά και όχι το αντίστροφο.


    Το να γνωρίζουμε την αλήθεια βέβαια δεν θα επαναφέρει ούτε τα εισοδήματα μας, που θα εξανεμίζονται καθημερινά από κάποιο καινούργιο "νόμο" ή φόρο, ούτε τα δικαιώματα μας, κεκτημένα εκατό ετών, που θα εξαφανίζονται επίσης χωρίς κανείς να μας ρωτήσει οτιδήποτε. Όμως  τουλάχιστον βοηθάει να μην χάσουμε και τον ύπνο μας. Περισώζοντας όση λογική και ηρεμία μας μπορούμε εν μέσω αυτής της κατάστασης.

    Θα πει κανείς, πόση ηρεμία μπορεί να έχει κάποιος εν μέσω ενός βιασμού; Όταν τον βιασμό δεν μπορείς να τον αποφύγεις, σίγουρα περισσότερη ηρεμία θα έχεις αν διατηρήσεις τουλάχιστον την κρίση σου. Οι Εβραίοι έτσι επιβίωσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντί να προσπαθούμε, ταυτόχρονα με όσα μας συμβαίνουν, να πείσουμε και τον εαυτό μας ότι  όλα γίνονται "για το καλό μας".

    Σίγουρα όλα γίνονται για το καλό κάποιων, αλλιώς δεν θα γίνονταν καθόλου. Όμως αν ότι γίνεται οφελεί στο τέλος απόκλειστικά 100-150,000 άτομα σε σύνολο πληθυσμού 11 εκ. δεν μπορούμε να μιλάμε βέβαια "για το καλό μας". Ειδικα όταν όλους τους υπόλοιπους τους εξαθλιώνει, που ειναι άλλωστε η γνωστή πολιτική της Κίνας για τους δικούς της πολίτες. Η επιδίωξη του Κινέζικου μοντέλου για την Ευρώπη δεν είναι μεταρρύθμιση. Είναι οπισθοδρόμηση στο μεσαίωνα...

    Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

    Η αλήθεια, η προπαγάνδα και οι φήμες

    Πολλοί θα αναρωτιούνται, που τα βρίσκω όλα αυτά που γράφω εδω και τα λέω. Είμαι κάποιος που πληρώνεται για να τα λέει έτσι; Ας πούμε απο κάποιο κόμμα αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ; Κάνω διασπορά ψευδών ειδήσεων, αντιπολιτευτική προπαγάνδα; Μήπως είμαι κάποιος που πρόσκειται σε κέντρα εξουσία και έχει μυστικές "πληροφορίες εκ των έσω;"  Ή μήπως είμαι κάποιος από όλους αυτούς που βλέπουν παντού θεωρίες συνωμοσίας;

    Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι τίποτα απο όλα αυτά. Είμαι ενας μάλλον ασήμαντος κοινός καθημερινός άνθρωπος της κατώτερης τάξης που δεν έχει περισσότερες φιλίες ή "γνωριμίες" με άτομα "μέσα στα πράγματα" (ή έξω απο αυτά) από όσο κάθε ασήμαντος καθημερινός άνθρωπος.Που βρίσκω λοιπόν όλα αυτά που γράφω και μάλιστα με τόση βεβαιότητα και πεποίθηση ότι αντιπροσωπεύπουν την αλήθεια; Στο Ιντερνετ !


    Οταν ένας άνθρωπος είναι κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα, με μόνη πηγή πλήροφόρησης του τα ΜΜΕ, ίσως αρχικά φαίνεται ένα εύκολο υποψήφιο θύμα παραπληροφόρησης. Ομως αλήθεια, μπορεί να γίνει τελικά αυτό και με το Ιντερνετ;

    Το Ιντερνετ , αν και βρίθει απο παραπληροφόρηση,προπαγάνδα και ψέματα, έχει μια διαφορά απο τα άλλα ΜΜΕ. Εχει μέσα του ΚΑΙ την αλήθεια. Την οποία πάλι δια μέσου του Ιντερνετ, ο κάθε ασήμαντος καθημερινός χρήστης είναι σε θέση όχι μόνο να διερευνήση αλλά και να εξακριβώσει, με πάμπολα ηλεκτρονικά μέσα αναζήτησης, και μάλιστα σε δευτερόλεπτα.

    Οπως π.χ. με τη λίστα των γιατρών που υποτίθεται έφαγαν πρόστιμα. Εγώ και η οικογένεια μου είμαστε μερικοί απο τους εκτατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν απο τα μέτρα. Χωρίς να είμαστε ουτε διεθραρμένοι ούτε φοροφυγάδες, χωρίς να έχουμε πειράξει ποτέ ούτε κουνούπι. Πιστεύετε ότι είμασταν οι μόνοι που θέλαμε, όταν ακούσαμε ότι έφαγαν πρόστιμα απατεώνες φοροφυγάδες μεγαλογιατροί να βεβαιωθούμε ότι πραγματικά τιμωρήθηκαν;

    Μπήκα λοιπόν στο Ιντερνετ κι έκανα το πιο απλό. Τους έψαξα στο Χρυσό Οδηγό. Και δεν βρήκα κανένα! Τότε έκανα τη σκέψη ότι γιατρός που τρώει πρόστιμο 350,000 ευρώ, ή και παραπάνω, δεν είναι κανας τυχαίός γιατρός. Πώς διάολο δεν υπήρχε ούτε στο Χρυσό Οδηγό όταν εκεί έχει καταχώρηση ακόμη και η κουτσή Μαρία;  Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι απλούστατα γιατροί μ'αυτά τα ονόματα δεν υπάρχουν.


    Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και κατα σύμπτωση ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ απλά να μην υπήρχαν στο Χρυσό Οδηγό! Ποιός μπορεί να το ξέρει; Μπορεί να υπάρχουν στον τυπωμένο ΧΟ και όχι στον ηλεκτρονικό. Ομως αληθεια αν παίρναμε 100 άτομα εντελώς απολιτικοποιημένα, σε έρημα χωριά όλοι ή στα Μετέωρα με μια ασύρματη συνδεση, και τους δίναμε τα παραπάνω δεδομένα, σε τί συμπέρασμα θα κατέληγαν για τους γιατρούς και τα πρόστιμα; Οτι υπάρχουν ή όχι;

    Το ίδιο ισχύει για παμπολλες συνταρακτικές ειδήσεις που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό για τα τεκτενόμενα στην Ελλάδα. Πρώτον ειναι στη διάθεση μας και δεύτερον, εκ των πραγμάτων, τις κρίνουμε. Όπως το Money as debt , το προτεινόμενο κίνημα Bank run, την επαναδιαπραγμάτευση χρέους και άλλα πολλά. Το Ιντερνετ υπάρχει, και μας επιρρεάζει. Ίσως παραπάνω απο άλλα μέσα γιατί στο Ιντερνετ είναι πολύ πιο πιθανό να βρείς μια αλήθεια, αφού όπόιος έχει να πεί μια αλήθεια, απλά ανοίγει ένα θέμα κάπόυ και την λέει. Σε ένα μπλόγκ, σε ένα φόρουμ, στο YouTube.

    Έτσι λοιπόν προέκυψε αυτό το μπλόγκ όχι απο κάποια σκοπιμότητα ούτε γιατί έχω κάποια γνωριμία ή εξυπηρετώ κάποια συμφέροντα. Δεν ξέρω περισσότερο κόσμο ούτε είμαι περισσότερο πολιτικοποιημένος απο ότι κάθε ασήμαντος καθημερινός άνθρωπος. Ομως αυτοι οι ασήμαντοι καθημερινοί ανθρωποι, είναι μερικά εκκατομύρια, και απο αυτούς όσοι έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.

    Οπότε η επίδραση που έχουν πανω μου όλα όσα διαβάζω στο Ιντερνετ  ίσως να μήν είναι τόσο ασήμαντη. Αφού είναι η ίδια πανω σε κάθε έναν χρήστη του Ιντερνετ που ακούσια ή εκούσια βρίσκεται πρό όσως διαβάζω και εγώ καθημερινά. Χιλιάδων ατόμων, που μπορεί να μήν αναρτούν ένα μπλόγκ με τα συμπεράσματα τους όμως δεν παυουν να είναι μια σιωπηλή αλλά συντριπτική πλειοψηφία ...

    Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

    Πιάστε τους, αν μπορείτε !

    Ενώ ολόκληρο το Ιντερνετ βοά, ότι τα ελλείματα είναι έντεχνα δημιουργημένο χρέος, απο κομπίνα των τραπεζών, και μάλιστα με παραχαραγμένο χρήμα, η κυβέρνηση κάθε μέρα βγαίνει και λέει ότι χρειάζεται κι άλλα λεφτά για το περιβόητο, όσο και πλαστο, έλλειμα. Παίρνοντας τα στην συνέχεια μόνο απο τους τίμιους. Αυτούς που έχουν φανερές εργασίες και εισοδήματα.


    Κάθε κυβέρνηση παίρνει χρήματα απο τους πολίτες της για διάφορα έργα που εξαγγέλλει. Πλαστή είναι η επιταγή αυτή όταν το έργο δεν υπάρχει. Εμείς εδώ έχουμε την "τακτοποίηση του ελλείματος", "τη μάχη της διαφθοράς" "τη παταξη της φοροδιαφυγής". Αυτά καλείται να πληρώσει ο τίμιος κόσμος, καθημερινά εδώ και μήνες. Αν υπήρχε όμως χρέος, θα ήταν νόμιμο, και κάπου θα τελείωνε. Αν υπήρχε μάχη της διαφθοράς θα υπήρχαν κάποιοι διεφθαρμένοι που τόσους μήνες τώρα θα είχαν συλληφθεί. Αν υπήρχε παταξη της φοροδιαφυγής, κάποιοι φοροφυγάδες θα είχαν πληρώσει κάτι !

    Ολο και περισσότερος κόσμος ξέρει ότι οι πολιτικές αυτές επιταγές είναι πλαστές. Βρίσκουν όμως τρόπο να τις εισπράξουν. Οι μισθοί περνούν πρώτα απο τα χέρια τους, οι συντάξεις επίσης. Βάζουν όσους φόρους θέλουνε μάλιστα απολύτως "νόμιμα", αφού μόνοι τους ψηφίζουν όλους τους νόμους. Τι θα τους σταματήσει; Το φιλότιμο; Ή μήπως το χρέος που θα τελειώσει τάχα; Πως θα τελειώσει αφού είναι πλαστό και αποδίδει μια χαρά;

    Θυμάστε την ταινία "Πιάσε με αν μπορείς!" ; Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο προκαλούσε θρασύτατα όσο θρασύτατα έκλεβε. Εμείς έχουμε το καθημερινό θρασύτατο ανακοινωθέν, του πόσο ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση απο την επίτευξη των στόχων του ΔΝΤ και της "φίλης" ΕΕ ! Την ίδια στιγμή ακούμε πόσα δις χάσαμε απο τον τουρισμό, πόσα ακόμη δις απο την ύφεση που κάθε μέρα μεγαλώνει και φυσικά όλα τα δις που χάθηκαν σαν καταναλωτική δύναμη απο τα νοικοκυριά, συν αυτά που εξακολουθούμε να χάνουμε απο την διαφθορά που ουδόλως έχει σταματήσει και την φοροδιαφυγή επίσης.

    Κι εδώ είναι όλο το ζουμί. Γιατί είναι όλοι τόσο ικανοποιημένοι εν μέσω αυτής της κατάστασης; Μα όσα δις περισσότερα χάνουμε τόσο καλύτεροι πελάτες γινόμαστε! Αφού όσο πτωχεύουμε τόσο θα χρειάζεται να δανειζόμαστε με τους γνωστούς υπέρογκους τόκους !  Στο μεταξύ βγαίνει ο Τρισέ και διαμαρτύρεται για τα εξωφρενικά μπόνους των στελεχών των τραπεζών εν μέσω οικονομικής κρίσης. Δεν ειναι πυροτέχνημα, την αλήθεια λέει το άτομο. Αφού τα μπόνους αποδεικνύουν ακριβώς αυτό που συμβαίνει κι αυτό σίγουρα δεν αρέσει στον τραπεζίτη Τρισέ να φαίνεται τόσο.

    Οι τράπεζες πουλάνε χρέη. Τα στελέχη που καταφέρνουν να δημιουργούν τεράστια χρέη, σε συνεργασία με τους απανταχού στον κόσμο πολιτικούς συνεργάτες τους, είναι φυσικό να παίρνουν τεράστια μπόνους. Αν δεν τα πάρουν σήμερα πότε θα τα πάρουν; Όταν όλες οι οικονομίες εξυγειανθούν; Ανάθεμα κι αν οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε τράπεζα θέλει οποιαδήποτε οικονομία να εξυγειανθεί !

    Πιάστε μας αν μπορείτε !  Αυτο λένε περήφανα τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών παγκόσμίως, επιδεικνύοντας την Ελλάδα σαν ένα λαμπρό παράδειγμα επίτευξης στόχων. Μαζί με τον πλούτο και τα μπόνους τους που τόσο εκνεύρισαν τον Τρισέ. Γι'αυτό όλοι φοβούνται την "Ελληνική ασθένεια". Γιατί δεν πρόκειται για ασθένεια βέβαια, αλλα για κόλπο. Αν οι Έλληνες που είναι γνωστό πως είναι ενας πολύ ελεύθερος και δυνατός λαός, συνεχισουν να φορτώνονται χρέη χωρίς να καταφέρουν να ανατρέψουν την κατάσταση, δεν θα το καταφέρει κανείς. Αν το κριάρι μπεί στο μαντρί, θα μπούν όλα τα πρόβατα.

    Ο πρωθυπουργός μας δεν το είπε με αυτόν τον τρόπο βέβαια, το είπε με τον δικο του τρόπο.  Δεν με νοιάζει αν δεν θα ξανακάνω άλλη θητεία! Τι τον νοιάζει θα αναρωτηθεί ο κάθε αφελής τίμιος Έλληνας που αυτόματα προσάπτει στον πολιτικό και το περίφημο ελληνικό φιλότιμο. Μα να πετυχαίνει κι αυτός τους στόχους του.  Κι εμείς όλοι οι υπόλοιποι, ας τους πιάσουμε, αν μπορούμε !

    Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

    Ο πολιτικός, οι πολιτικοί, ή οι πολίτες;

    Ποιός έφταιγε για την Ναζιστική Γερμανία; Ο Χίτλερ ή οι Γερμανοί που αρχικά τον στήριξαν; Ενας τρελός άνθρωπός δημιούργησε τον Ναζισμό ή χιλιάδες τρελοί που βρήκαν έναν να αντιπροσωπεύσει την τρέλα τους;

    Σήμερα στην Ελλάδα βριζουμε συλλήβδην τους πολιτικούς. Αυτοί φταίνε για όλα ! Όμως οι μέχρι σήμερα ψηφοφορίες άλλα λένε. Από τη μεταπολίτευση και μετά, έχουμε ψηφίσει επανειλλημένα αυτούς που, τώρα λέμε, μας έκλεβαν, και μας κλέβουν. Τριάντα χρόνια, όχι ένα κια δύο έχουμε βγάλει τις περισσότερες φορές εκλογικά αποτελέσματα αυτοδυναμίας. Ακόμη εντυπωσιακότερο μάλιστα είναι ότι τα γκάλοπ, μέχρι πρόσφατα έδειχναν σχεδόν τα ίδια ποσοστά προτιμήσεων όσο στις περασμένες εκλογές.

    Απο έναν λαό  που επιχείρησε να μπεί και να καταλάβει τη Βουλή,  στην διαδήλωση κατα των μέτρων, θα περίμενε κάποιος 20-25% πτώση τουλάχιστον στα δυο μεγάλα κόματα. Σαν μια έμπρακτη εικόνα αγανάκτησης.Ομως όχι, τιποτα τέτοιο δεν συμβαίνει.Οπότε γεννάται το ερώτημα: αφού του λαού του αρέσει αυτή η διακυβέρνηση πως προσδοκά να την αλλάξει ο πολιτικός που την εκφράζει;

    Ο πολιτικός ειναι ενας υπάλληλος. Ακριβοπληρωμένος μέν, αλλά υπάλληλος και μάλιστα δημόσιος υπάλληλος. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Ελάχιστοι πολιτικοί στην ιστορία ήταν ηγέτες, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ενδιαφέρεται για την προκοπή του μαγαζιού του γιατί απο αυτό κερδίζει. Ο υπάλληλος αντίθετα ενδιαφέρεται να κάνει ότι του λένε τα αφεντικά του γιατί αυτά τον πληρώνουνε. Ειδικά ο δημόσιος υπάλληλος δεν ενδιαφέρεται κάν για την επιχείρηση στην οποία δουλεύει, αρκεί, αυτός να πληρώνεται.Οταν λοιπόν το αξίωμα, και κατα συνέπεια το μισθο, τα παίρνει ο πολιτικός απο την ψήφο, και την ψήφο την έχει, γιατί να αλλάξει πολιτική;

    Ο τελευταίος πιθανός λόγος κάποιοι πολιτικοί μας ηγέτες να ήταν αλλιώς θα ήταν οι αντιδράσεις των βουλευτων του κόματος τους. Κι αυτό παλι γιατι μισθός χωρίς αξίωμα δεν γίνεται και αξίωμα χωρίς κόμα πάλι δεν γίνεται. Και βέβαια όλοι ξέρουμε ότι δεν γίνεται κόμα χωρίς υποψήφιους που τα τραβάνε κόσμο. Γι'αυτό άλλωστε και βλέπουμε στην πολιτική μας ζωή ηθοποιούς, τραγουδιστές, σε λίγο μπορεί να δούμε και την Τζούλια Αλεξανδράτου. Γιατί τραβάνε ψήφους.

    Κι εδώ έρχεται το μεγαλύτερο αγκάθι. Ακόμη και άν απο θαύμα προέκυπτε στην Ελλάδα ο πλέον χαρισματικός τίμιος και οραματιστής πρωθυπουργός θα έπρεπε να περιστοιχίζεται απο κάποιο κόμα για να εκλεγεί. Αν αυτό το άτομο προέκυπτε στα δυο μεγάλα κόματα που τριάντα χρόνια έχουν φέρει την Ελλάδα σ'αυτό το χάλι, εκεί στους 100 βουλευτες οι 90 θα ήταν διεφθαρμένοι ! Πώς θα τον στήριζαν, ακομη και άν έβγαινε πρωθυπουργός για να κάνει κάποια άλλη πολιτική;

    Εν κατακλείδι

    Kάθε Χίτλερ, όπως και κάθε πολιτικός εν γένει, δεν κάνει την πολιτική που θέλει αυτός, αλλά αυτήν που θέλει ο λαός που τον ψηφίζει, και οι βουλευτές που τον στηρίζουν.