Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η επανάσταση είναι επανάσταση




Ο Φιντέλ Κάστρο έκανε επανάσταση γι' αυτό άλλαξαν όλα αμέσως στην Κουβα. Κι έμειναν αλλαγμένα. Είναι 40 χρόνια η επανάσταση εκεί και η Κούβα σήμερα έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Στην πρόσφατη κρίση του Εμπολα έστειλε τους 10πλασιους γιατρούς και εθελοντές από κάθε άλλη χώρα.

Σε κάθε πραγματική επανάσταση πολλά πράγματα αλλάζουν αμέσως, γι' αυτό άλλωστε είναι επαναστάσεις. Δεν χρειάζονται πολλές γενιές για να αλλάξει μια σάπια κατάσταση γεμάτη ψέματα. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται ούτε καν μια. Αν είναι επανάσταση αλλάζουν αμέσως. 

Όσο οι μέρες περνούν και τα "ΘΑ" πληθαίνουν, μαζί και τα πυροτεχνήματα, καταλαβαίνουμε όλο και περισσότεροι ότι επανάσταση δεν γίνεται με τα ψέματα. Ούτε γίνεται κάποτε, εις το  μέλλον. Είναι μια ΘΕΣΗ ΖΩΗΣ στην οποία έρχεσαι και πλέον δεν φεύγεις.  Δεν γίνεται με την «άδεια»  αυτών έναντι των οποίων επαναστατείς. Δεν συζητάς την επανάσταση, την κάνεις. Δεν διαπραγματεύεσαι άλλο τα ψέματα όσων σε καταπίεζαν με αυτά. Διακηρύσσεις την αλήθεια ακριβώς με την επανάσταση. Αν είναι στ’ αλήθεια επανάσταση. 

Ένας διαχειριστής σαιτ που δημοσιεύει άρθρα μου, μού είπε μια φορά, όταν του έδωσα ένα πολύ μικρό άρθρο, ότι ήταν πολύ κάτω από τις 400 λέξεις που είναι συνήθως τα κύρια άρθρα. Τι άλλο να πω τώρα; Ακόμη και όσα έγραψα έως εδώ ίσως είναι πολλά. Η επανάσταση είναι επανάσταση. Την αισθάνεσαι, σε κάνεινα ριγάς, να ονειρεύεσαι, να ζεις ξανά. Φαίνεται δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί. Ακριβώς γιατί είναι αληθινά φτιαγμένη για σένα. Για να βοηθήσει και εσένα. Όχι απλά για να σε χρησιμοποιήσει για μια ακομη φορά. Εσένα και τα όνειρά σου … 

«Γιατί οι επαναστάσεις», λέει η Πολυάννα Μπαχ, σε ένα βιβλίο που είναι γραμμένο ολόκληρο γι'αυτήν την τόσο αγαπημένη ιδέα, της επανάστασης, «όπου κάποιοι πίεζαν τον κόσμο και ύστερα τον χρησιμοποιούσαν, δεν ήταν ποτέ οι δικές τους πραγματικά προσωπικές επαναστάσεις. Όλων αυτών των ανθρώπων που πόνεσαν και ίσως σκοτώθηκαν απλά για να πλουτίσουν κάποιοι άλλοι.» Χωρίς να σηκωθεί ποτέ η ψυχή τους. Χωρίς να πεί: "Θέλω την αλήθεια, δεν θέλω άλλα ψέματα..." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου