Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η αυτοκρατορία της θετικής σκέψης !





Φανταστείτε ένα μποτ - έτσι λένε τα μικρά προγράμματα υπολογιστών που μπορούν να κάνουν διάφορες δουλειές πάνω στο διαδίκτυο - που  να έχει σε μια βάση δεδομένων τα στοιχεία από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εικονικούς χρήστες του facebook. Όλοι αυτοί έχουν διάφορα ψευδώνυμα ή  και ονόματα που μοιάζουν με κανονικά και καταπληκτικές φωτογραφίες τους που είτε είναι επιλεγμένες από τυχαίους ανθρώπους στο Γκουγκλ είτε δημιουργημένες με  τα τόσο τέλεια σημερινά 3Dπου μοιάζουν με αληθινούς ανθρώπους.  
Το προγραμματάκι κάνει την εξής δουλειά. Βγάζει στην οθόνη ένα κουτάκι που θα υποδεχτεί το πόστ κάποιου που θα το γράψει ακριβώς όπως θα το καταχωρούσε στο Facebook. Ο χρήστης δίνει μετά σε μερικά άλλα πεδία κάποια νούμερα ανάλογα τις επιθυμίες του. Σε πόσους χρήστες θέλει το ποστ του  να αναδημοσιευτεί, πόσα λαικ θέλει να πάρουν, από πόσα έως πόσα ώστε να μην πάρουν όλοι τα ίδια και σε πόσο χρόνο. Μόλις ο χρήστης βάλει αυτά τα στοιχεία πατάει το ΕΝΤΕΡ  και γίνεται ούτε λίγο ούτε πολύ ο Θεός!

Αυτό σκέφτηκε κι ο Γιώργος ένας αρκετά ικανός προγραμματιστής C++ και διάφορων άλλων γλωσσών που όμως σαν υπάλληλος έβαζε κάθε μέρα και λιγότερα χρήματα από αυτές του τις γνώσεις να ‘ναι καλά τα μνημόνια . Μέχρι που τελικά τον απολύσανε όταν η εταιρία που δούλευε έκλεισε ανάμεσα σε άλλες 1000 του χώρου που είχαν κλείσει επίσης στη σύγχρονη αυτή μαύρη 7ετια κι έπιασε δουλειά στο σπίτι του. 
-   Μου υποσχέθηκες πως θα μου δείξεις, του είπε η Κατερίνα κολλώντας το κορμί της στην πλάτη του αγκαλιάζοντας τον φορώντας μόνο το πουκάμισο του μισάνοικτο.
-   Όλα τα μέσα βλέπω θα επιστρατεύσεις, της είπε εκείνος γελώντας ενώ είχε στηθεί μπροστά στον υπολογιστή του
-   Σου έχω δώσει το θεϊκό μου κορμί δυο εβδομάδες μόνο από ένστικτο, επειδή μου φάνηκες καλό παιδί. Πρέπει να ξέρω πως βγάζεις τα λεφτά σου πονηρό καθαρματάκι.
-   Χα χα εντάξει, ειπε ο Γιώργος. Το βλέπεις αυτό εδώ
-   Το εμαιλ;
-   Ναι
-   Είναι η σημερινή οδηγία.
-   Για ποιο πράγμα;
-   Αυτό που θα ρίξω στο ρομπότ κι αυτό ύστερα θα το ριξει σε όλο το διαδίκτυο αυτόματα με τα προφιλ του.
-   Ελα! Και τι γράφει;
-   Δες
Η Κατερίνα διαβάζει :
 
«Όσο άσχημα και αν είναι αυτά που σου συμβαίνουν όλα μπορούν να αλλάξουν με τη θετική σκέψη. Όλα πηγάζουν και καθορίζονται από το μυαλό. Όλα ελέγχονται και καθορίζονται από σένα» 

-   Τώρα θα ορίσω τις παραμέτρους θα το ξαμολήσω. Πάμε να το κάνουμε κι ύστερα θα σου δείξω ακριβώς τι κάνω.
-   Χα χα όλο εκεί το μυαλό σου εσύ. 
Όσο ο Γιώργος περνούσε υπέροχα με την Κατερίνα  το πιστό μποτ ακούραστο δούλευε. Το ένα μετά το άλλο τα προφίλ του εμφανίζονταν στο Facebook με την σημερινή τους μεγάλη αλήθεια της ζωής. Τα άλλα προφίλ έμπαιναν έβαζαν όσα λαικ έπρεπε, με το ρυθμό που είχε ορίσει ο Γιώργος κόλλαγαν και μια προκατασκευασμένη φράση 

«Καλημέρα λατρεία μου» «#είσαι πάντα ένας θησαυρός γνώσης» ή «Άντε ρε # μας άνοιξες τα μάτια πάλι» ή «πάλι καλά που υπάρχεις κι εσύ # μπας και καταλάβουμε τι επιτέλους μας συμβαίνει και μας πάνε όλα τόσο στραβά» . 

Όπου # είναι η παράμετρος-οδηγός που έχει δώσει ο Γιώργος στο μποτ του για να τοποθετεί εκεί αυτόματα στην κάθε απάντηση που δίνουν τα άλλα ψευδοπροφίλ το ψευδώνυμο του ψευδοπροφίλ που ανέρτησε το πόστ. Ώστε όλο μαζί να δείχνει πιο προσωποποιημένο και έτσι σαν πραγματική συζήτηση.
-   Έλα τώρα να δεις το πιο ωραίο, είπε ο Γιώργος στην Κατερίνα όταν επιτέλους χόρτασαν ο ένας τον άλλον, μόνο κούμπωσε το πουκάμισο για να μην ξαναρχίσουμε.
-   Χα χα, ήρθε κοντά του η Κατερίνα αφού φόρεσε και το κυλοτάκι της. Νοιώθεις αρκετά ασφαλής τώρα;
-   Αντε πειραχτήρι, γέλασε ο Γιώργος και της έδειξε την οθόνη. Δες αυτόν τον εξυπνάκια τώρα τι γράφει. 
<< Ρε φιλε # χωρίς λεφτά με όλους αυτούς τους καριόληδες στην κυβέρνηση να μας κλέβουνε τι θετική σκέψη και μαλακίες μας λες;>>
-   Το μπότ του απάντησε <φίλε μου # όλες οι απόψεις είναι σεβαστές όμως με τις βρισιές και τη βία δεν βγαίνει ποτέ άκρη. Λέμε όχι στη βία απ'όπου κι άν προέρχεται>
-   Καλό το μποτάκι  σου, λέει η Κατερίνα που ξέρει κι αυτή κάποια πράγματα από προγραμματισμό. Πήρε το όνομα αυτού που του απάντησε και το έχωσε στην απάντηση για να δείχνει πιο προσωπική. Προσεγμένο πρόγραμμα. Η απάντηση βέβαια είναι σαν τα ωροσκόπια θα ταίριαζε σε χίλιες περιπτώσεις. Τη βρισιά όμως πως την κατάλαβε; Αναγνώριση σημαντικών λέξεων;
-   Ε ναι. Μας δίνουν μια θέση όπου μπορούμε τα προγραμματίσουμε το μποτάκι μας να απευθύνεται για επιλογή από μιας βάση δεδομένων που προφανώς υπάρχει εκεί στερεότυπων απαντήσεων σε τέτοιες λέξεις. Όπως Αλ Καιντα, Διδυμοι Πύργοι, αεροψεκασμοί, λαθρο, πούστηδες, αλληλέγγυοι, γκευ πραιντ, νεοφιλελεύθεροι, μνημόνια, τα επίθετα όλων των γνωστών πολιτικών κλπ. Εμείς δεν χρειάζεται να γράψουμε γι’ αυτά.  Με τις βρισιές ας πούμε πετάει μια έκδοση του όχι στην βια. «Η βία φέρνει βία», «Λέμε όχι στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» και αλλα, έχω δει 5-6 παραλλαγές.
-   Πω πω είπε η Κατερίνα εντυπωσιασμένη, και κοίτα εδώ λάικ, 34 σε μισή ώρα μόλις.
-   Αν το κάναμε δυο φορές  μπορεί να είχε 100. Όχι πάνω από 127, τόσα μου έχουν πει να ορίσω για το σημερινό πόστ.
-   Και δεν πάνε παραπάνω;
-   Φυσικά και πάνε, μα εκεί είναι το μυστικό. Σε ένα ποστ που οι χρήστες βλέπουν με 1-10 λαικ δύσκολα θα βάλουν κι εκείνοι το δικό τους. Μετά τα 30-40 όμως από τα ψευδοπροφιλ παίρνει μπρος κι ύστερα από τα 100 πετάει.
-   Κι εσύ τότε τι χρειάζεσαι;
-   Το μποτ μου βγάζει μια λίστα με τα ψευδώνυμα που λένε το σημερινό μήνυμα. Πρέπει να μπαίνω λίγη ώρα στο κάθε ένα από αυτά και να απαντάω στους πραγματικούς χρήστες ώστε να νομίζουν ότι κι αυτοί μιλάνε με πραγματικό χρήστη
-   Και πως ξέρεις ποιοι είναι οι πραγματικοί χρήστες;
-   Καταρχήν οι περισσότεροι πραγματικοί χρήστες όπως βλέπεις λένε τυπικούρες όπως και τα δικά μου ψευδοπροφίλ.
-   Πράγματι είπε η Κατερίνα και διάβασε. Καλημέρα #, είσαι φοβερός #, σκόραρες πάλι #, πάντα θα σε λατρεύουμε #. Έχεις και θαυμάστριες βλέπω.
-   Όχι εγώ το μποτ δυστυχώς. Εγώ απαντάω μόνο σε όποιους αντιδρούν ή το ψάχνουν.
-   Απ’ ότι βλέπω είναι πολύ λίγοι.
-   Ναι πράγματι και  γίνονται κάθε μέρα και λιγότεροι! Από τότε που το άρχισα αυτό τα πραγματικά λαικ στα ψευδοπροφίλ μου γίνονται περισσότερα και τα κριτικά πόσο μάλλον τα επικριτικά σχόλια ολοένα και λιγότερα.
-   Ελα ρε. Είναι απίθανο. Τότε θα πρέπει να δουλεύεις και λιγότερο.
-   Μα φυσικά. Λες και όσο το κάνω το κοινό του μποτ και των προφίλ του αποβλακώνεται ολοένα και περισσότερο. Κάτι ξέρουν κι αυτοί που μου στέλνουν το αρχικό πόστ.
-   Ποιοι είναι;
-   Ούτε που τους ξέρω. Μου έγραψε κάποτε ένας ένα μήνυμα αν ξέρω προγραμματισμό, να γράφω καλά κείμενα και αν θα ήθελα να βγάζω κάποια εύκολα χρήματα. 
-   Πλάκα θα έχει να ήταν μποτ αυτό που στο έγραψε.
-   Αμφιβάλλω γιατί τα λεφτά μου πέφτουν στο λογαριασμό μου κάθε βδομάδα τακτικότατα
-   Και δεν σε νοιάζει ποιοι είναι; Όπως και να έχει η άποψη που μαζεύει πολλά λαικ πάντα τείνει να επηρεάσει πολύ κόσμο.  Δεν σε πειράζει αν τους παρασύρεις σε λάθος κατευθύνσεις;
-   Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Άνεργος ήμουνα.  Δεν κάνω δα και κανα έγκλημα. Ο κάθε ένας μπορεί να χρησιμοποιήσει την κριτική του ικανότητα αν θέλει αντί να καταπίνει ότι του δίνουνε αμάσητο. Εγώ ούτε την γράφω ούτε τις περισσότερες φορές την πρεσβεύω. Όμως τα λεφτά πέφτουν και όπως βλέπεις πολύ εύκολα.
-   Μα εδώ μιλάμε για δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες αποβλακωμένους !!
-   Ναι πράγματι, μάλλον έτσι θα είναι, είπε ο Γιώργος δείχνοντας σκεπτικός συνάμα όσο και έκπληκτος. Είδες επιτυχία η θετική σκέψη;!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου