Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η μεγάλη αλήθεια της Ενέργειας

Πριν χρόνια η ΕΕ ανακοίνωσε τα γνωστά πακέτα ανάπτυξης των φωτοβολταικών. Σύμφωνα με τις αποδόσεις τους μετα την λήψη των επιδοτήσεων, ένα κεφάλαιο 100,000 ευρώ τοποθετημένο σε φωτοβολταικά θα απέδιδε στον κάτοχό του 25% δηλαδή 25000 ευρώ ετησίως. Κι αν αυτές ήταν αποδόσεις στην Κρήτη, με την αυξημένη παραγωγή σε ηλιοφάνεια, στα υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας δεν έβγαινε λιγοτερο απο 20% , δηλαδή 20,000 ετησίως.

Με άλλα λόγια ο κάθε Έλληνας με 50,000 ευρώ δικά του, συν άλλα τόσα απο την τράπεζα θα κέρδιζε ένα εισόδημα, σύμφωνα με το σχέδιο, 25000 ευρώ, που άν έβγαζε το τοκοχρεολύσιο θα έμενε περίπου 1000 ευρώ το μήνα.Οποιοι το πίστεψαν έκαναν και αιτήσεις. Πάρα πολλοί έκαναν αιτήσεις και χωρίς να το πιστεύουν. Αφού σου λέει "αν σου κάτσει";

Χίλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, με τον πολύ ήλιο, έχουν 50000 ευρώ. Αν σκεφτεί κάποιος ότι μια άδεια ταξί κοστίζει 200000 ευρώ και αποδίδει 2000 ευρώ το μήνα στον κάτοχο της δουλεύοντας 12ωρο ποιός δεν θα προτιμούσε να επενδύσει έτσι ώστε να βγάζει τα διπλα΄χρήματα χωρίς να δουλεύει;

Θεωρητικά λοιπόν, σήμερα, αν όλοι οι Ελληνες που είχαν 50,000 ευρώ να επενδυσουν στην Πράσινη ενέργεια, το ειχαν πραγματοποιήσει, η Ελλάδα θα είχε όχι το 20% που είναι ο στόχος της ΕΕ για το 2010 αλλα ίσως το 100% της παραγόμενης ενέργειας της απο τον ήλιο. Δεν θα πλήρωνε ΚΑΘΟΛΟΥ χρήματα για ενεργειακές προμήθειες. Και  βέβαια θα είχε χιλιάδες Ελληνες, σημερινούς άνεργους, που δεν καταναλώνουν καθόλου, να καταναλώνουν με δυναμικότητα τουλάχιστον 1000 ευρώ το μήνα ο καθε ένας.

Ειναι ενας ενεργειακός και οικονομικός παράδεισος! Τον οποίο θα χρηματοδοτούσε η ΔΕΗ βέβαια, αγοράζοντας την ενέργεια απο τους Ελληνες πλέον αντι να την παράγει η ίδια με 0.5 ευρώ την κιλοβατώρα ! Οταν εκείνη σήμερα την παράγει πολύ φθηνότερα, και την πουλάει επίσης φθηνότερα. Μια απάντηση λοιπόν έμενε: Η ΔΕΗ τα λεφτά που θα τα έβρισκε;

Τα λεφτα υπάρχουν, είπε ο Θεός, ή μάλλον ο πρωθυπουργός προεκλογικά. Κι αυτό ήταν η μόνη ίσως πραγματική αλήθεια. Ομως μια μεγάλη οσο και σημαντική αλήθεια. Υπάρχουν πάρα, μα πάρα πολλά χρήματα ! Ομως είναι σύσσωρευμένα, τουτέστιν εγκλωβισμένα και γι'αυτό αδρανή.  Οπότε είναι σαν να μήν υπάρχουν.

Το αποτέλεσμα είναι ενώ λεφτά υπάρχουν πολλά, ένας λόκληρος ο κόσμος να έχει γίνει μια άνυδρη και ξερή έρημος που έχει τόπους τόπους τεράστιες πισίνες με συγκεντρωμένο όλο το νερό της γής. Το οποίο όμως οι πισινες ποτέ δεν μοιράζουν. Αφού οι ανθρώπινες ανάγκες, ακόμη και οι πλέον ματαιόδοξες, είναι πεπερασμένες και ακόμη και ο Μπίλ Γκέητς και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να καταναλώσει όλα τα δις που βγάζει ετησίως.

Η ενέργεια λοιπόν, και το παραπάνω κοινωνικό μοντέλο παρέχουν μια ρεαλιστική βάση πάνω στην οποία μπορει να κτιστεί σήμερα, και άμεσα, μια ενεργειακά Πράσινη, κοινωνία. Τηρώντας το σημαντικότερο, τα προσχήματα! Αντί δηλαδή να βγεί το κράτος και να χαρίσει λεφτά σε χιλιάδες πολίτες, (ας τους πούμε καλύτερα καταναλωτικές μονάδες), που τώρα είναι άνεργοι, ή φτωχοί, και δεν καταναλώνουν τίποτα, τους δίνει πάλι χρήματα με αυτόν τον εύσχημο τρόπο, για την ενεργειακή τους εγκατάσταση. Κι εκείνοι τι θα τα κάνουν; Θα τα καταναλώσουν φυσικά, κάνοντας και πάλι αυτούς που ελέγχουν όλες τις πηγές παραγωγής όλων όσων αυτοί καταναλώνουν, το δέντρο δηλαδή πάνω απο τις ρίζες, πλούσιους....!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου