Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Δημιουργική λογιστική !

Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να κυβερνάτε ένα κράτος; Την εθνική του οικονομία, ενα φοροεισπρακτικό του μηχανισμό; Λάθος κάνετε. Είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αρκεί να γνωρίζετε, και να μήν ξεχνάτε ποτέ, δυο βασικά πράγματα. Για ποιούς δουλεύετε και ποιοί σας πληρώνουν.

Δείτε λοιπόν πόσο απλό είναι αν πραγματικά το κάνετε έτσι.

Ας ξεκινήσουμε απο την πιο κάτω βαθμίδα. Τους φοροφυγάδες. Σαν διευθυντής ενός φοροεισπρακτικού μηχανισμού φυσικά θα γνωρίσετε ποιοί είναι. Μα αυτό δεν θα καταλογιστεί σαν επιτυχία σας βέβαια αφού όλη η χώρα τους ξέρει. Θα πάτε λοιπόν να τους πάρετε τα λεφτά. Αυτοί όμως τα έχουν βγάλει όλα έξω απο την χώρα σας. Θα τους αρχίσετε, γιατί είστε παλικάρι, τους εκβιασμούς τις απειλές τα πάντα. Και μέχρι εκεί το παραμικρό ελάχιστο ακόμη κατόρθωμα σας θα γράφεται παραυτα με πηχιαίους τίτλους στα ΜΜΕ. Θα νοιώθετε το λιγότερο ο Κέβιν Κόστνερ στους αδιάφθορους. Και τότε, μόλις πιέσετε αρκετά το πρώτο μεγάλο ψάρι, όπου πλέον ή θα πρέπει να πληρώσει ή να μήν ξαναδεί το πατριον έδαφος ούτε απο μακριά, όπως και οποιαδήποτε συναλλαγή με οποιονδήπότε στην χωρα σας, τότε θα σας γίνει η ανήθικη πρόταση.

Αν χρωστάει ενας αντίστοιχος Καπόνε της χώρας σας 100 εκ. ΄θα σας δώσει ευχαρίστως ένα 2%. αν είστε πολύ τσαμπουκάς, και επειδή φαίνεται ότι θα χάσει, θα σας δώσει 5% και θα σας πεί ότι αν ζητήσετε παραπάνω θα σας καθαρίσει. Μπορεί να σας διευκολύνει ακόμη περισσότερο και να σας τάξει το ίδιο ποσοστό αλλιώς θα σας καθαρίσει έτσι λιάλλιώς. Εκεί εσείς λίγο οι δικαιολογίες απο τη μια, λίγο το αζημίωτο απο την άλλη, λίγο που (ειδικά αν είστε τίμιος και ευσυνείδητος) το κράτος δεν σας πληρώνει παρα ψίχουλα (αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα, όμως έτσι γίνεται με τους καλούς, τους έχουν εξ ορισμού για κορόιδα), θα δεχτείτε με βαριά καρδιά.

Θα τρέμετε για λίγο καιρό βέβαια τί θα γίνει μόλις το μάθει ο Υπουργός Οικονομικών. Και θα το μάθει στα σίγουρα μετά απο 15 μήνες που δεν θα έχετε εισπράξει ενα ευρώ και δεν θα έχετε εκβιάσει παρα μικροεπιχειρηματίες που έκλεισαν επιχειρήσεις τους πρό δεκαετίας, βουτώνρτας τους και το ψωμί απο το στόμα για 1000 και 2000 ευρώ. Που φυσικά δεν θα έχουν λύσει κανένα οικονομικό πρόβλημα της χώρας ούτε το δικό σας αφού τι μίζα να σας τάξουνε αυτοί; Ομως έτσι όπως είσαι ένας άχρηστος και ανίκανος άνθρωπος το να καταφέρετε τουλάχιστον να φανείτε άξιος στα μάτια της γυναίκας σας και των παιδιών σας με όλα τα λεφτά που θα μιζάρετε είναι κάτι σημαντικό. Αφού με τις ικανότητες σας αλλιώς ίσως να μην μπορούσατε κάν να βρείτε άλλη δουλειά.

Ομως ο Υπουργός Οικονομικών όταν το μαθαίνει δεν σας απολύει ούτε σας σταυρώνει ούτε σας εκτελεί. Αντίθετα εξαίρει την δράση και το φιλότιμο σας πρός μεγάλη σας έκπληξη αρχικά όμως όταν σας μιλάει καταλαβαίνετε: Ποιοι χρειάζονται τα λεφτά; Αυτοί. Για ποιόν δουλεύεις εσύ; Για μένα. Ποιοί σε πληρώνουνε αυτοί ή εγώ; Κατάλαβες;

Αν εσείς του πείτε ότι αυτοί είναι φοροφυγάδες και, επι τη ευκαιρία, και αυτοί τον πληρώσανε,ο Υπουργός θα σας πεί ότι ξέρει ότι και αυτοί σας πληρώνουνε, όμως εκείνος "αυτούς" εννοούσε το λαό. Και ο λαός δεν σας πληρώνει, θα καταλήξει. Ο λαός θέλει να σας λιντσάρει. η μόνη σας προστασία για να μήν σας λιντσάρει είμαστε εμείς, όσο για την πληρωμή σας, όλους μας πληρώνουνε αυτοί.

Ετσι απλά είναι τα πράγματα στην χωρα σας. Ο Υπουργός Οικονομικών βέβαια, με τέτοια οικονομική πολιτική, διαλύει την οικονομία αντί να την φτιάχνει. Όπως μαλιστα πολλοί προκάτοχοι του το κάνουν αυτό εδώ και τριάντα χρόνια, διευκολύνουν δηλαδή την φοροδιαφυγή, το κράτος χρωστάει αμύθητα ποσά. Ομως αυτό δεν τον απαχολεί αφού ούτε αυτόν τον πληρώνει ο λαός. Αυτός παίρνει δάνεια. Τα κλείνει με παχουλό επιτόκιο και έτσι οι πιστωτές του είναι πολύ ευχαριστημένοι.Και επειδή για να σου δώσουν ένα δάνειο κάποιος πρέπει να πληρώσει, αρκεί να βρεί ποιός θα τα πληρώσει.

Φυσικά οι πιστωτές δεν είναι ηλίθιοι και γνωρίζουν ότι η χώρα όχι μόνο δεν παράγει τίποτα, δεν πρόκειται κιόλας να παράξει, με τέτοια πολιτική που έχει, και ειδικά με τέτοιους πολιτικούς. Θέλουν λοιπόν εγγυήσεις, θέλουν ρευστό, cash, όχι επιταγές και γραμμάτια, προκειμένου να δώσουν το δάνειο. Εκεί ο Υπουργός λέει ότι θα τους τα δώσει κόβοντας μισθούς, συντάξεις και με άγρια έμμεση φορολογία. Αυτό ναι, οι πιστωτές το πιστεύουν, είναι cash και πιστεύουν ότι ακόμηκαι ένας πανάχρηστος σα κι εσάς μπορεί να το κάνει. Αρκεί να γνωρίζει ελάχιστα πιά το εξέλ που το γνωρίζουν ακόμη και μωρά πέντε χρονών.  Οποτε του κλείνουν ένα τεράστιο δάνειο το οποίο όμως θα του το δινουν λίγο λίγο, όσο και αυτός θα πληρώνει. Αφού τον εμπιστεύονται όσο μακριά μπορούν να τονε κλωστήσουνε.

Βεβαια έτσι η οικονομία πάει κατα διαόλου και ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε όχι μόνο να απολυθεί κι αυτός, απο τον Πρωθυπουργό, αλλά και να λιντσαριστεί στα σίγουρα απο τον λαό. Ο πρωθυπουργός μάλιστα προκείμένου να πάρετε αυτό το δάνειο έχει υπογράψει συμβόλαια με διεθνές κύρος που λένε ότι αν δεν πληρώσετε, ολόκληρη η χώρα θα περάσει σε ξένει κυριαρχία. Εδάφη λαός, πλούτος, τα πάντα.

Ομως όταν σας καλεί ο πρωθυπουργός για την πορεία της οικονομίας και βλέπει ότι σε δυο το πολύ τρία χρόνια ολόκληρη η χώρα θα έχει φουντάρει σας λέει: Πολύ ωραία. Πληρώθηκες καλά γι'αυτό υποθέτω. Εσείς αναγκάζεστε να παραδεχτείτε ότι ναί, δεν έχετε παράπονο. Εναν αιώνα που θα πληρώνει η χώρα τα δάνεια, και τους τόκους, εσείς θα πέρνετε το ποσοστάκι σας.

Δεν γινόταν αλλιώς απολογείστε, η χώρα αν δεν έπαιρνε δάνειο θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να γίνει παραγωγική για να πληρώσει τα προηγούμενα δάνεια. Που στο κάτω κάτω και οι προηγούμενοι τα είχαν συνάψει με τον ίδιο τρόπο. Μόνο ενας μάγος θα ανετρεπε την κατάσταση κλείνετε την απολογία σας, και εσείς μάγος δεν είστε.

Ο πρωθυπουργός τότε σας δίνει πρός μεγάλη σας έκπληξη συγχαρητήρια. Μόνο με εσάς θα άντεχε η κατάσταση τέσσερα χρόνια, όσο δηλαδή και η θητεία του. Αλλιώς η χώρα πράγματι θα χρεοκοπούσε και θα έπρεπε να βγάλει εις πέρας όλη την δύσκολη διαχείριση μιας χρεωκοπίας, Η κοινωνική συνοχή, να μήν γίνει μακελιό, τους πρώτους δύσκολους μήνες για οικονομική ρευστότητα, ενδεχόμενες απειλές απο διάφορους εχθρούς που καιροφυλακτούν όλα αυτά τα δυσάρεστα και δύσκολα.

Φυσικά μετά απο μια χρεοκοπία πάντα ένα κράτος ανασαίνει, και τις περισσότερες φορές έχει αστρονομική ανάπτυξη. Ειδικά όταν πετάει απο πάνω του ληστρικά δάνεια που υπέγραψαν οι άλλοι σαν κι εσένα, θα σας πεί ο πρωθυπουργός. Ομως και εγώ για να κάνω κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είμαι μάγος ή ο Θεός το λιγότερο.

Ίσως σε κάθε θέση, διευθυντής φοροεισπράκτορας, υπουργός οικονομικών, ή πρωθυπουργός αυτής της χώρας, θα απορείτε τώρα, τι θα γίνει μετά τα τρία χρόνια που αντέχετε δεν αντέχετε, να πληρώνετε τις δόσεις μέχρι να εκπνεύσει η θητεία σας (χωρίς να εκπνεύσετε στο μεταξύ και εσείς, ως κυβέρνηση ή κυριολεκτικά); Μα αυτό ο πρωθουπουργός σας το έχει πεί απο την αρχή, πρίν "κανονίσει" με αλλο ένα,σουπερ ληστρικό αυτή τη φορά, δάνειο, όλα τα προβλήματα της χώρας απο όλα τα προηγούμενα δάνεια και τη φοροδιαφυγή.

Δεν με νοιάζει αν δεν θα ξανακάνω άλλη θητεία.

Μα τότε γιατί να γίνει πρωθυπουργός μιας χώρας κάποιος θα είναι ίσως η τελευταία σας απορία.Μα γιατί αποδίδει πολύ και μπορεί να το κάνει ακόμη και μωρό παιδί. Αρκεί να ξέρει για ποιούς δουλεύει και ποιοί τον πληρώνουν. Και να είναι σίγουρος βέβαια ότι αυτοί για τους οποίους δουλεύει, θα προλάβουν, όταν θα έρθει η ώρα, να του έχουν και ένα ελικόπτερο αρκετά γρήγορο ώστε να την κοπανήσει αρκετά μακριά απο τη χώρα που υποτίθεται διοικεί.

Τιποτα άλλο δεν χρειάζεται να σας σαπασχολεί. Αφού και οι επόμενοι πρωθυπουργοί , υπουργοί οικομοιμιών αυτής της χώρας θα είναι ίδιοι με σας. Εκτός και άν είναι μάγοι ή κάνει ο Θεός κανένα θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου