Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Δεν θα θιγούν οι φορολογικά τίμιοι !

Πραγματική ιστορία που δείχνει την ηθική του κράτους.

Αύγουστος 2004. Κλείνω μια ατομικη επιχειρηση σαν γραφίστας, στην ΙΘ Αθηνών. Αναγκαστικοί μετανάστες φεύγουμε εντός 2 μηνών για την Αφρική, με τη σύζυγο, αποσπασμένη εκπαιδευτικό και τα δυο μας μωρά παιδιά, μήπως και αποταμιεύσουμε κάποιο ελάχιστο ποσό για να φτιάξουμε το σπίτι μας.

Στην Εφορία κλείνω όλες τις εκκρεμότητες ΦΠΑ κλπ  και θέλω να κλείσω εκκαθαριστική. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ, είναι η απάντηση του υπαλλήλου. Πρέπει να έρθετε όταν θα ερθουν όλοι με τις εκκαθαριστικές, απο το νέο έτος. Μα θα είμαι στην Αφρική για 5 χρόνια λέω, . Τι να κάνουμε; απαντάει ο υπάλληλος, εξουσιοδοτείστε κάποιον.

Η εκκαθαριστικη ΦΠΑ είναι μηδενική. Λεφτά για εξουσιοδοτημένο λογιστή δεν υπάρχουν. Φεύγουμε, πάμε Αφρική γυρναμε τον Ιούνιο του 2009. Πάμε κατευθείαν στη Σαμο. Μεταφέρουμε τα στοιχεία μας στην ΔΟΥ Σαμου αμφοτεροι με τη σύζυγο απο 27 Ιουνίου 2009.

Φεβρουάριο του 2010 έρχεται ένα χαρτί απο την Εφορία. Πρόστιμο 900 ευρώ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΠΑ. Αρχίζει το τρέξιμο τα τηλέφωνα στην εδώ εφορία η διαδικασία με την επιθεώρηση της εφορίας. Οπως αποκαλύπτεται η Εφορία είχε βγάλει ένα πρόστιμο το οποίο όφειλε να μου κοινοποιήσει. Παρά όμως που τα στοιχεία μου ήταν διαθέσιμα απο 27 Ιουνίου 2009, το Νοέμβριο του 2009 η Εφορία πήγε και το κοινοποίησε στο Δημαρχείο Αθηνών επειδη στην παλιά μου διευθυνση στην Αθήνα, φυσικά δεν ήμασταν.

Ούτε καν κοίταξαν λοιπόν στα κομπιούτερ τους, να δούν ότι είμασταν στη Σαμο, απόλυτα νομότυποι, το κοινοποιούν στο δημαρχείο, και ερήμην βάζουν και το μεγαλύτερο ποσό πρόστιμο, 900 ευρώ, για μηδενική ΦΠΑ !!

Η ΙΘ, δια στόματος κ. Τζίμα, παραδέχεται ότι η διαδικασία που τηρήθηκε δεν ήταν νόμιμη. Μάλιστα μου το στέλνει εγγράφως πως θα έπρεπε να μου έχει κοινοποιηθεί και έτσι να έχω τουλάχιστον το δικαίωμα συμβιβασμού στο 1/3 αν όχι της διαγραφής. Οπότε σύμφωνα με την επιθεωρήτρια κυρία Δεμάγκου που επίσης γνωρίζει το θέμα, στην επιθεώρηση εφοριών δεν τίθεται ζήτημα και το αδίκημα θα παραγραφεί. Κατατίθεται λοιπόν απο την ΔΟΥ Σαμου με φαξ αναδρομικά και η μηδενική εκκαθαριστική και υποτίθεται το θέμα κλείνει.

Τρείς μήνες μετά Ιούλιο 2010, η Εφορία χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν πάει και παίρνει απο την επιστροφή φόρου της συζυγου τα 900 ευρώ !!

Μόλις το είδα πήρα την κ. Δεμάγκου. Με διαβεβαίωσε ότι προφανώς πρόκειται για λάθος εκ παραδρομής και τα χρήματα με την ώρα τους θα επιστραφούν. Να κάνω υπομονή είναι θέμα διαδικαστικό.  Περνάνε τρείς μήνες καλώ πάλι η κ.Δεμάγκου έχει πάει στον Πειραιά. Τώρα είναι κάποιος κύριος Κατσιφής, όστις δεν είναι ποτέ στα τηλέφωνα. Τελικά ύστερα απο πολλές απόπειρες τον Ιανουάριο 2011 μιλάω στο τηλέφωνο με τον κ. Κατσιφή. Του λεω το θέμα λέει ότι θα μιλήσει με την ΙΘ και θα με καλέσει. Περνάνε άλλες 15 μέρες και τελικά καλεί.

Μια ώρα μου μιλούσε, ευτυχώς αυτό το τηλέφωνο υπεραστικό δεν το πλήρωσα εγώ, στο τηλέφωνο ο κ Κατσιφής λέγοντας μου επι λέξη το εξής: Εχω δίκιο όμως τώρα δεν γίνεται τίποτα !! Γιατί αυτό γιατί εκείνο, η διαδικασία ο νόμος, οι προθεσμίες παραγραφής που είναι τρία χρόνια, τα οποία τώρα έχουν περάσει. Του λέω ότι σαν επιθεωρητής αυτή είναι η δουλειά του, να διορθώνει τα λάθη, και οτι δεν είμαστε σε οικονομική θέση να υποστούμε απώλεια 900 ευρώ , ειδικά όταν όπως λέει έχουμε και δίκιο. Του λέω ότι πρέπει να κάνει κάτι.

Κι εκείνος λέει: Τι να κάνω; Είπαμε έχετε δίκιο όμως δεν γίνεται τίποτα τώρα !! Μα, του λέω, μπορεί να είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις. Για λεπτομέρειες και δη παράνομα, παίρνετε λεφτά φτωχών πολιτών, και αφήνετε φοροφυγάδες με εκκατομύρια, δηλωμένους ληστές ελεύθερους;

Ζήτησε χίλιες φορές συγγνώμη, όμως τα λεφτά δεν επέστρεψαν. Του ζήτησα να κάνει καταγγελία, του είπα ότι αυτή ήταν η δουλειά του, σαν επιθεωρητής, να διορθώνει τέτοιες παρατυπίες. Είπε ότι θα δεί. Εχει περάσει ένας μήνας και προφανώς δεν έκανε τίποτα.

Η λογική του κράτους είναι απλή. Ο μεγαλοφοροφυγάς, έχει λεφτά να πληρώσει και δικηγόρους και ότι χρειάζεται, τόσο για να φοροδιαφύγει, όσο και για να βρεί το όποιο δίκιο του. Οπότε αυτός δεν είναι εύκολο θύμα. Αντίθετα ο κοινός πολίτης, για 500 και 1000 ευρώ πόσα χρόνια θα αντέξει να τρέχει στα δικαστήρια για ένα δίκιο που δεν θα βρεί ποτέ; Αφου του λένε και γραπτώς ότι έχει δίκιο και όμως παρα ταυτα τον κλέβουν;

Σκέφτεται λοιπόν, αν μπορεί να το πεί κανείς σκέψη αυτό, το κράτος: Γιατί να κουραστώ να πάρω 600 δις ευρώ απο τους γνωστους παράνομους φοροφυγάδες; Που κι άν ακόμη χάσουν την δίκη, που δεν πρόκειται να την χάσουν, θα φυγαδεύσουν τα λεφτά στα Καυμάν; Βάζω ένα αυθαίρετο όσο και παράνομο πρόστιμο 1000 ευρω στον κάθε ένα κοινό πολίτη, του τα βουτάω αυθαίρετα απο την εκκαθαριστική, με τέτοιο πρόσχημα, βουτάω απο αρκετές χιλιάδες απο ένα μικροποσό, που δεν προκειται ποτέ να το ξαναδουν και... ρεφάρω !

Αυτή είναι η ηθική του σημερινού Ελληνικού κράτους  όσο και η δημιουργική του λογιστική !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου