Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Τα γεγονότα στη Λιβύη

Εχουμε και εμείς την πικρή εμπειρία ενός εμφύλιου. Που τον δρομολόγησαν για μας οι Άγγλοι, και ματοκύλησαν επι σειρά ετών ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην Αίγυπτο, οι διαδηλωτές όσο και αν τους σκότωναν, διαδήλωναν χωρίς όπλα για μέρες. Δεν είναι άραγε χαρακτηριστικό ότι στη Βεγγάζη, πατροπαράδοτα αντίπαλη της Τρίπολης, με φατρίες ενάντιες στο καθεστώς και φιλοβασιλικούς εξ αρχής, οι υποτιθέμενοι διαδηλωτές όρμηξαν αμέσως να πάρουν όπλα πολεμοφόδια και να καταλάβουν στρατιωτικά οχήματα;

Ο ΟΗΕ φωνασκεί τώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στους υποτιθέμενους διαδηλωτές. Ενώ όπως όλα δείχνουν απο την αρχή των επεισοδίων, στη Λιβύη βρίσκεται εν εξελίξει, ένοπλο πραξικόπημα. Ευκαιρία λαμπρή για οσους ήθελαν να εισβάλουν στη Λιβύη το πιθανότατο ενδοοικογενειακό θέμα της οικογένειας Καντάφι, για τη διαδοχή του Μουαμάρ. Ενα θέμα που, όπως ο ηγέτης είναι άρρωστος εδώ και μερικά χρόνια, οξύνεται ολοένα.

Ο Σαάντι Καντάφι, υπεύθυνος στην Βεγγάζη γιός του Μουαμάρ, είναι ενας θερμοκέφαλος, επιπόλαιος, υπερόπτης και αρκετά ανόητος ποδοσφαιριστής. Πάντα φιλοδοξούσε να δείξει πυγμή και ηγετικές ικανότητες τις οποίες βέβαια ποτέ δεν είχε, κυρίως απέναντι στον αδερφό του Σαιφ που ήταν ευρέως εκτιμούμενος στην Τρίπολη σαν σκεπτόμενος και μεταρρυθμιστής. Το πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που αποφάσισε ο Σαάντι στην Βεγγάζη, πιθανότατα θα είναι το τέλος των Καντάφι, μαζί και της Λιβύης. Μιας χώρας που υπέστη 20 τουλάχιστον χρόνια εμπάργκο απο την Δύση επειδή.... δεν ήθελε να χαρίσει τα πετρέλαιά της !

Ζώντας στην Λιβυη για τέσσερα χρόνια μίλησα με πάρα πολλούς ανθρώπους, φτωχούς και πλουσιους. Είναι γεγονός ότι το καθεστώς επετέθη σε διάφορους βάναυσα, και αυταρχικά. Ενα όμως με παραξένεψε πάρα πολύ. Δεν γνώρισα ένα φτωχο να διαμαρτύρεται ότι το κράτος του έκλεψε κάτι, τον αδίκησε κάπου ! Οταν εδώ, σήμερα, στην Ελλάδα ο κάθε μικρομεσαίος έχει να καταγγείλλει και μια τουλάχιστον μικρή ή μεγάλη ληστεία του κράτους εις βάρος του.

Στην Τρίπολη  άκουσα ιστορίες για φτωχούς που δεν είχαν να πληρώσουν τη δοση του δανείου τους και δεν τους πέταγαν στο δρόμο, ίσα ίσα τους έλεγαν οι ίδιες οι τράπεζες να πληρώσουν όταν έχουν. Μέχρι το 1995 ακόμη, τηρείτο ο μουσουλμανικός νομος του Κορανίου σύμφωνα με τον οποίο κάθε μουσουλμάνος δικαιούται να έχει το σπίτι του και το μεταφορικό του μέσο για να είναι ελεύθερος και αξιοπρεπής. Είχα γνωρίσει άτομα στα οποία το κράτος είχε παραχωρήσει δωρεάν σπίτια με βάση αυτό. Οπως επίσης γνώρισα και πλουσιους, που, παρά που είχαν ευδοκιμήσει πάρα πολύ και είχαν φτιάξει περιουσίες, έβριζαν τον Καντάφι και του έσερναν τα μύρια όσα. Απο αυτούς φαίνεται θα ήταν και αυτοί για τους οποίους έμαθα ότι οι Καντάφι τους άρπαξαν τις περιουσίες εν μία νυκτί. Μου είπαν ότι τους πήραν περιουσίες ολόκληρες κατευθείαν απο τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Α ρε και να το έκανε αυτό ο Παπανδρέου εδώ, με τους φοροφυγάδες. Θα έσωνε την Ελλάδα ολόκληρη. Φυσικά θα έκανε πολυ ισχυρούς εχθρούς στην συνέχεια. Που μπορεί να του έστελναν τους αμερικάνους ύστερα να του επιβάλλουν την .... δημοκρατία !

Τελος τέσσερα ολόκληρα  χρόνια κάτω μίλησαμε με τόσο κόσμο, εγώ προσωπικά είχα τόσες σχέσεις που είχα γνωριστεί ακόμη και με ιιμάμηδες και άλλους, και δεν άκουσα ουτε μια φορά αυτό που κυκλοφορεί τωρα απο το Yahoo. Ότι δηλαδή κάποιο φεγγάρι σε κάτι φυλακές εκτέλεσαν 1200 άτομα !! Μάλιστα, κάποιοι πλούσιοι, που έβριζαν τον Καντάφι απο το πρωί έως το βράδυ, θα είχαν κάθε λόγο να μου το πουνε, μαζί με όσα μου είπανε, ακριβώς για να μου δείξουνε πόσο κακός είναι. Οχι, το μόνο που μου είπανε ήταν αυτή του η τάση, τους πλούσιους αντιφρονούντες να τους κλέβει και να τους εκμηδενίζει κοινωνικά.

Το μακελιο άρχισε ένεκα των 1200 αυτών νεκρών τότε λοιπόν. Οι συγγενείς των οποίων ήταν στην περιβόητη κηδεία στη Βεγγάζη όπου ο Σαάντι Καντάφι αποφάσισε την βλακεία του και έτσι άρχισαν όλα. Αυτά όλα προκαλούν έντονο προβληματισμό ως πρός το που ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια, στα γεγονότα της Λιβύης αυτή τη στιγμή.

1 σχόλιο:

  1. ΟΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΘΑ ΤΗΝ
    ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟ ΙΡΑΚ
    ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΕΣ
    ΧΩΡΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή