Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ο νόμος της Αναγκαστικής Κατανάλωσης & το Wörgl Experiment

Σύμφωνα με τον Νόμο της Αναγκαστικής Κατανάλωσης,οι ποροι όσο συσσωρέυονται δημιουργούν τις συνθήκες για την αναγκαστική κατανάλωση τους. Στον πόλεμο πολλοί απλοί άνθρωποι, που δεν έχουν συσσωρεύσει χρήμα, μπορεί να χάνουν την ζωή τους,  όμως τους πολέμους τους χρηματοδοτούν αυτοί που έχουν τα χρήματα, ξοδεύοντας μάλιστα τεράστια ποσά απο τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια. Και μάλιστα αναγκαστικά, εκβιαζόμενοι απο τους αντιπάλους τους. Μια ακόμη πιο χαρακτηριστική εφαρμογή του Νόμου είναι οι χρηματιστηριακοί πόλεμοι, όπου χάνονται επίσης πόροι και περιουσίες κάθε μέρα.

Η νοοτροπία που έχουν πολλοί πλουσιοι και ισχυροί ότι συσσωρεύοντας τους πόρους ή το χρήμα πέρα από όσο μπορούν να καταναλωσουν, τους κάνει ισχυρότερους, είναι μια πρόσκαιρη ουτοπία. Με την αντίληψη αυτή, επιτρέποπυν στα κοινωνικά συστήματα, σαν μία χυτρα που συσσωρεύει πίεση, να συσσωρεύουν πόρους για κείνους, μέχρι την αναγκαστική έκρηξη. Αντίθετα μόλις κατανοήσουν ότι ο Νόμος θα λειτουργήσει οπωσδήποτε, μπορούν να επινοήσουν "βαλβίδες αποσυμπίεσης" η οποίες δεν θα είναι άλλο απο ελεγχομενη αναδιανομή των συσσωρευμένων πόρων. Επιτυγχάνοντας έτσι, πέρα απο την αποφυγή της καταστροφικής έκρηξης και κατασπατάλησης των πόρων τους, και την ενδυνάμωση των κοινωνικών συστημάτων μέσα στα οποία οι ίδιοι ευδοκιμούν.

Πολέμους γνωρίζουμε πολλούς όσο και επαναστάσεις. Αυτό που ίσως πολλοι δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει υπάρξει μια εφαρμογή αυτής της "κοινωνικής βαλβίδας αποσυμπίεσης", μάλιστα εξαιρετικά επιτυχημένη. Που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενός μόλις χρονου, κατάφερε, πέραν όλων των άλλων οικονομικών μεγεθών που βελτίωσε, να αυξήσει την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος κατα 500 φορές !

The Wörgl Experiment

Μπορείτε επίσης να δείτε σύγχρονες εφαρμογές του παραδείγματος του Worgl, σε πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή τους σήμερα, χωρίς το ευρό και έξω απο τα διεθνή τραπεζικά συστήματα, μάλιστα στην Γερμανία της Αγκελας Μέρκελ, και φυσικά στην Αυστρία.


Ο Νόμος της Αναγκαστικής Κατανάλωσης παρουσιάζεται αναλυτικά σε ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου ΕΝΕΡΓΟΝΙΑ, εκδόσεις ΟΞΥ Νοέμβριος/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου