Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Βοηθείστε με ΝΑ ΜΗΝ διαπραγματευτώ !!;

Με το εκλογικό μας σύστημα μερικές μόνο ψήφοι αρκούν για να βγάλουν κάποιον. Η γενικότερη αποχή λοιπόν δεν είναι ότι θα αφήσει τον τόπο χωρίς τοπική αυτοδιοίκηση.

Το ΛΑΜ τώρα (Λευκό -Αποχή-Μαύρο), η ψήφος του ανίσχυρου λαού που μόνο αυτήν έχει, είναι στάση διαμαρτυρίας που πρέπει να γίνει σε όλο της το εύρος.  Γιατί αυτό συμφέρει. Αυτοί που είναι να βγούν θα βγούν και η κυβέρνηση όπως και όλοι οι άλλοι, θα πάρουν το μύνημα του που ακριβώς βρίσκονται τα πράγματα αυτή τη στιγμη.

Φυσικά υποθάλπει , όπως υπέθαλπε και σε όλη την συνέντευξη χθές, η άποψη των πολλαπλών ΑΝ που τώρα η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται να κρατιούνται απο μια τρίχα. Δηλαδή:
    * Αν ο λαός δείξει τεράστια αποδοκιμασία στην πολιτική εν γένει τώρα
    * και αν η αντιπολίτευση το πάρει αυτό για να ξεκινήσει αντάρτικό κατα του μνημονίου
    * τότε άν το αντάρτικο αυτό το πάρει ο λαός θα βγεί στους δρόμους
    * και αν η φασαρία είναι μεγάλη θα πάμε φυσικά (στην καλυτερη περίπτωση) σε πρόωρες εκλογές
    * οπου πλέον θα είναι πολιτική ψήφος καθαρά και όχι αυτοδιοίκηση
    * και άν η κυβέρνηση πλεον δεν έχει σαφή εντολή
    * τότε αν η ΕΕ δεν την εμπιστεύεται θα μπλοκάρει την επόμενη δόση του δανείου
    * και άν η χώρα προσφύγει στις αγορές που περιμένουν πώς και πώς το αρνί να βγεί απο το μαντρί
κλπ κλπ

Ομως, αυτό που διαφωνώ είναι στην αφόρητη πίεση που άσκησε ο πρωθυπουργός στο ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ αυτό που ο πολίτης νοιώθει αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν συμφέρει . Κατ'αρχήν η έννοια του να ψηφίσει ο πόλίτης κάτι που ΔΕΝ νοιωθει, είναι ότι πιο αντιδημοκρατικό πέρα απο καταστροφικό στην ουσία.. Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να πάρει το ΛΑΜ οσο μεγάλο και άν είναι και να το διαχειριστεί ΄με αξιοπρέπεια και τιμιότητα. Και προπαντώς με γενναιότητα. Πρός όφελος του αντί γι'αυτό τώρα, να πιέζει απλά τον λαό ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙ.

Η διαμαρτυρία είναι το μύνημα ακριβώς ότι ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ. Η τιμιότητα λοιπόν έγκειται στο ότι πρέπει να τη πάρει ολόκληρη, χωρίς ίχνος απώλειας, αφού ο ίδιος την έχει δημιουργήσει. Κανείς δεν αρνείται ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, και όλοι οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι μαζί με τον εξωφρενικό ΦΠΑ ήταν ο ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ στο πρόβλημα που προέκυψε. Δεν αρκεί λοιπόν να λέει φορές επι φορών ο κ. Παπανδρέου ότι δεν ήταν δίκαιο όμως δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Αφού δεν ήταν δίκαιο, και το λέτε, κ. Παπανδρέου, ακουστε τώρα και την οργή του κόσμου να ηχεί. Γιατί έχουν περάσει 13 μήνες, και η μόνη ενέργεια που είδαμε όπου τιμωρούνταν πραγματικοί υπαίτιοι, η διάσημη "ΛΊΣΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΆΔΩΝ ΓΙΑΤΡΏΝ" , ήταν μια λίστα που επι καιρό κανείς σε ολόκληρο Ιντερνετ, δεν μπορούσε να βρεί κανέναν απο αυτούς ούτε έχουν βρεί ακόμη! Και αυτό ήταν τόσους μήνες πρίν! Απο τότε δηλαδή δεν βρέθηκαν γιατροί άλλοι φοροφυγάδες, δεν βρέθηκαν διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι εφοριακοί κλπ;;

Οχι, βρέθηκαν, κάθε μέρα ανακοινώνουν και για μερικους που βρήκανε. Ομως λανθασμένα τέθηκε το ερώτημα για τους γιατρούς, ότι ανακοίνωση ονομάτον είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ο φοροφυγάς ο διεφθαρμένος δεν κλέβει εναν δυο, τους κλέβει όλους! Προφανώς η επωνυμία θα τον πιέσει αφόρητα. Ομως αυτό δεν είναι επιθυμητό; Γιατί στο τέλος τέλος ποιός σκάει για τα πρόσωπα; Τα λεφτά είναι το ζήτημα, τα λεφτά που είναι; Δεν είναι πιο εύκολο να προκύψουν με την αφόρητη πίεση ακριβώς προσωπική, πάνω στους κλεφτες;


Οι καταδίκες οι κατασχέσεις που είναι; Τα αποτελέσματα που είναι; Τι ακριβώς κάνει ο κ. Παπανδρέου όσο ο κουμπαράς εξακολουθεί να πληρώνει βέβαια, τα χρέη όλης της κακοδιαχείρισης και της κλεψιάς όλων αυτών, σε μια κατάσταση που φαίνεται να διαιωνίζεται;

Οπότε δεν είναι τόσο τρομακτικό να φάει ενα εκλογικό αποτέλεσμα τώρα που θα φαίνεται χαστούκι,  ούτε τόσο απαραίτητο το ντόμινο να πάει πρός αυτή τη κατεύθυνση που απειλεί (ή νοιώθει να απειλείται) ώστε, αν είναι δυνατόν, να εκβιάσει μία ψήφο ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΒΟΥΛΗΣΗ. Ετσι

    * Αν η λαική δυσφορία είναι πολυ μεγάλη
    * τότε άν την επικαλεστεί πρός την ΕΕ κρούωντας τον κώδωνα της καταστροφής (όπως έκανε σε μάς εχθές)
    * για όλα τα συνεπαγόμενα που φυσικά εκείνοι να ξέρουν
    * και άν εκείνοι κόψουν τον τεράστιο ατελείωτο τσαμπουκά
    * τότε θα ανασάνει λίγο ο κόσμος και θα φύγει το συναίσθημα ότι όλα όσα λέγονται είναι ψέματα που πρέπει οπωσδήποτε να φύγει
    * και αν τελειώσουν τα ψέματα, τότε θα αρχίσουν οι αλήθειες, επιτέλους
    * θα αρχίσουν να την πληρώνουν αυτοί που πρέπει, επιτέλους

κλπ κλπ....

Για την τιμιότητα και την ειλικρίνεια, προφανώς θα οφελήσει να εκφραστεί στο ακέραιο η λαική οργή τώρα, και όχι μανιπουλαρισμένη με έντεχνους πολιτικούς κχειρισμούς και επικοινωνιακά τρύκ. Κι αυτό στην συνέχεια θα ανακτήσει την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου απέναντι σε ένα λαό που τώρα νοιώθει είτε να τον κοροιδεύει και να τον εξαπατά (εκλογική αναμέτρηση 2009) είτε να τον απειλεί (αυτοδιοικητικές εκλογές 2010). Για την γενναιότητα τέλος, που είναι ίσως το πλέον απαραίτητο, αφού η συγκεκριμένη πολιτεία, το συγκεκριμένο καράβι, πλέει σε μεγάλη φουρτούνα αυτή τη στιγμή, το ότι ο κ. Παπανδρέου φοβάται το πρώτο ντόμινο, υποδηλώνει ότι ΑΚΟΜΗ, δεν είναι αποφασισμένος, να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, μαζί και την λαική δυσφορία βέβαια, προκειμένοου επιτέλους να εκβιάσει το δεύτερο. Δηλαδή να τα βάλει, και να διαπραγματευτεί σαν εκπρόσωπος του λαού του, που τέλος πάντων αρκετά τον στηρίζει, με το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα ΚΑΙ με την επιθετικότητα της ΕΕ.

Εντάξει, κάναμε κάποια λάθη τα προηγούμενα τριάντα χρόνια. Πληρώνει ο λαός γιατί αυτοί που τα έκαναν δεν έχουν πιαστεί ακόμη. Αυτό το σενάριο πίστεύουν όλοι και δεν έχει γίνει η έκρηξη ακόμη. Το να βγεί ενα αποτέλεσμα πλαστό, διαμορφωμένο, που να δείχνει ότι τάχα κανείς δεν έχει καταλάβει τίποτα, θα μας φέρει υπόγεια σε μια έκρηξη που πλέον δεν θα είναι στις καλπες αλλά στους δρόμους. Αντίθετα, η σαφής, απο το εκλογικό αποτέλεσμα, ένδειξη της επικείμενης έκρηξης, είναι πραγματικά ενα πολύ δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του κ. Παπανδρέου αυτή τη στιγμή που δεν το έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Think outside the box !


Η γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος ειναι παμπάλαιη ανακάλυψη. Όση σχεδόν και ο ηλεκτρισμός. Ωστόσο πέραν του ότι το πιο γρήγορο αυτοκίνητο στους πρώτους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων, το 1890 παρακαλώ, ήταν ηλεκτρικό, οι ανεμογεννήτριες είναι μόλις τα τελευταία τριάντα χρόνια σε πλήρη ανάπτυξη. Πλήρη; α όχι. Ανάπτυξη στο 1/8 των δυνατοτήτων της. Καλά διαβάσατε.  Η ίδια τεχνολογία φτιαγμένη όμως με ένα τρόπο που ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ !!! Δείτε και μόνοι σας.


Στο παραπάνω σχήμα βλέπετε καθαρά ΓΙΑΤΙ οι υπάρχουσες ανεμογεννήτριες αποδίδουν μόλις το 40% της κινητικής ενέργειας που λαμβάνουν απο τον άνεμο. Στην πρώτη ο αέρας πέφτει κάθετα στον αξονα στρέψης της όταν στην δεύτερη γεννήτρια και άνεμος συνεργάζονται αφού κινούνται στην ιδια κατευθυνση


Οι γεννήτριες, ο άνεμος, η κυκλική κίνηση που κινεί τις γεννήτριες,  ΟΛΑ είναι γνωστά εδώ και 150 τουλάχιστον χρόνια. Μάλιστα το να βάλεις την γεννήτρια εν ροή με τη ροή της κινητήριας δύναμης είναι πανάρχαιη αρχή, πολύ πιο παλιά και απο την ηλεκτρισμό ακόμη. Εφαρμοζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στους υδρόμυλους που βέβαια δεν έβαλαν ποτέ έναν ανεμιστήρα κόντρα στο ποτάμι !

Για να δείτε πόσο αρχαίο είναι αυτό που ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ δείτε πώς λέγεται  ότι κουβαλούσαν οι αρχαίοι αιγύπτιοι πιθανότατα τους ογκόλιθους στις πυραμίδες τους.

pyramids vertical wind power solution

Όμως ευτυχώς κάτι κάμπτεται στην παγκόσμια μαφία που έχει επιβάλει την ηλιθιότητα σαν παγκόσμιο στάνταρντ και τρόπο σκέψης. Πληρώνοντας αδρά μια ολόκληρη στρατιά απο κατακάθια της κοινωνίας, και βέβαια υποτιθέμενους επιστήμονες και σοφούς που προωθούν, κατασκευάζουν και επιβάλλουν τέτοια συστήματα όπως οι σημερινές ανεμογεννήτριες. Δείτε λοιπόν και θαυμάστε οικονομία χώρου, ανταλλακτικών, τεχνογνωσίας, και υψηλές επιδόσεις !

2,5 kW vertical wind turbine

Ομως δεν είναι μόνο για οικιακή χρήση ούτε μονο για DoItYoyrself.  Η τεχνολογία ΜAGLEV   μετά τα φοβερά πραγματικά τραίνα , έρχεται και στην παραγωγή ενέργειας  να ανατρέψει τα πάντα στην μαζική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.  Αφού για την παραγωγή της ίδιας ενέργειας χρειάζεται περίπου το 1/8 του χώρου, χρονου και κόστους κατασκευής απο τα κλασσικά αιολικά πάρκα με τις ανεμογεννήτριες οριζόντιας ροής  !!

Maglev VAWT αρχή λειτουργίας

Για να μήν μιλήσουμε για την εφαρμογή τους στα κύματα όπου, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, στην ουσία, πέραν της κινητικής ενέργειας της θάλασσας που είναι πραγματικά τεράστια, εκμεταλλευόμαστε για πρώτη φορά ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ! Και μάλιστα Ελληνική εφαρμογή, ήδη σε λειτουργία και με ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Greek patent wave energy 48 Kw made simple


Ομως όπως όλα όσα πραγματικά αξίζουν, η χρήσιμη τεχνολογία κουκουλώνεται και κρατιέται συστηματικά αχρησιμοποίητη σε γενικη εφαρμογή. Για να πουλάει η Γερμανία τα ανταλλακτικά για τις άχρηστες, ασύμφορες ανεμογεννήτριες της για τις  οποίες κατέχει το 65% του εμπορίου των ανταλακτικών τους παγκοσμίως.  

Οπως έλεγε και η Hewllet Pagkard οταν δημιουργησε την τεχνολογία ink jet: Δεν μας ενδιαφέρει κι ας δώσουμε τζάμπα τον εκτυπωτή. Μετά θα τους πουλάμε για 10 χρόνια τα  αναλώσιμα του !

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Peak oil

Υπάρχει μια θεωρία ότι το πετρέλαιο τελειώνει πριν ο κόσμος προλάβει να αντικαταστήσει τις ενεργειακές του πηγές με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οτι για μια ή και δυο δεκαετίες υπάρχει ενα  κενό ενεργειακής κάλυψης (ΚΕΚ). Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η ύφεση, στην οποία οδηγούνται με όλους τους τωρινούς χειρισμούς όλες οι δυτικές οικονομίες, διευκολύνει το peak oil. Εχοντας δηλαδή λιγώτερα χρήματα, κάθε  νοικοκυριό, αγοράζει και στην συνέχεια καταναλώνει πολύ λιγότερα ενεργοβόρα μηχανήματα και υπηρεσίες. Οπότε επαρκεί και ο χρόνος μέχρι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύψουν το κενό.


Όμως αν αυτό είναι ένα ψέμα; Αφού υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη ενέργειας, πώς εξηγείται που κάθε ξερό και ανεκμετάλλευτο βουνό παγκοσμίως δεν είναι ήδη γεμάτο φωτοβολταικά; Πώς εξηγείται που τα αυτοκίνητα, που μπορούν με μια απλή γεννήτρια υδρογόνου με κατασκευαστικό κόστος λιγότερο απο 50 ευρώ, να καίνε 35% λιγότερο όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν το έχουν υιοθετήσει; Πώς εξηγείται ότι ενώ υπάρχει πρό δεκαετίας μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία η πλήρη εφαρμογή των ανεμογεννητριών παγκοσμίως θα μπορούσε να καλύψει 15 φορές τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη, μια τέτοια κατεύθυνση δεν διαφαίνεται ούτε σήμερα; Πώς εξηγείται που η Σαχάρα που μπορεί να εκμεταλλευτεί εκτός απο τον ήλιο και τη θερμότητα στην παραγωγή ενέργειας, δεν έχει καμία ανάλογη εγκατάσταση;

Το Peak Oil δεν μπορεί παρα να είναι ένα πρόσχημα, μια δικαιολογία για να πραγματοποιηθούν άλλες ρυθμίσεις και αλλαγές μεταξύ των οποίων και η ύφεση. Που όμως έχουν δυο σενάρια. Το καλό και το κακό.

Το κακό σενάριο είναι οι τράπεζες, με αφορμή το Peak Oil να βρήκαν την ευκαιρία να εμφανίσουν σαν σωτήριο το εργαλείο με το οποίο μέχρι σήμερα κατέστρεφαν κάθε αξία. Μετατρέποντας την απλά σε χρήμα. Προφανώς όσο αυξάνεται μια ύφεση αυτόματα αυξάνεται η ανάγκη δανείου, αφού δεν υπάρχει ρευστό. Οι τραπεζίτες λοιπόν πάντα επεδιώκουν την ύφεση. Το ζήτημα είναι ότι το χρήμα, για τον τραπεζίτη είναι αυτοσκοπός. Αν λοιπόν είναι οι τραπεζίτες αυτοί που εξαγοράζουν τους πολιτικους ώστε να επικαλλούνται το Peak Oil για την ύφεση που απλά τους χρησιμεύει για να κερδοσκοπουν και να τοκογλυφούν, τότε ο κόσμος είναι χαμένος.

Το καλό σενάριο είναι η πολιτικοί αντίθετα, παγκοσμίως να έχουν υποδείξει στις τράπεζες να ρίξουν, δια μέσου μιας παρατεταμένης ύφεσης, σημαντικά την παγκόσμια κατανάλωση. Τότε ο κόσμος έχει μια προοπτική, και μάλιστα λαμπρή, άσχετα αν τώρα, φαίνεται μόνο η ύφεση. Ο λόγος είναι ότι η αναγκαστική εργασία είναι η ανοικτή πληγή της ανθρωπότητας απο καταβολής της. 

Κάθε αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει πώς, αν είχε μόνο ενα μικρό διαμέρισμα, φαί, στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέρμανση, ρούχα, στοιχειώδη μόρφωση εκείνου και των παιδιών του, ακόμη και τίποτε άλλο να μην είχε, δεν θα ήταν τόσο δυσαρεστημένος. Θα επέλεγε να δουλέψει ανάλογα του πόσο θα χρειαζόταν πλέον μόνο για να διασκεδάσει.

Ηδη τα ρομπότ δουλευουν για πολλές απο αυτές τις βασικές ανάγκες. Θεωρητικά ενα ρομπότ μέσω υπολογιστή μπορεί να "διδάξει" πάρα πολλές γνώσεις, παμπολλα διαγνωστικά τέστ πραγματοποιούνται ήδη απο ρομπότ, χιλιάδες θέσεις αγροτικής απασχόλησης έχουν αντικατασταθεί απο πολυμηχανές. Αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άνεργους. Ίσως ενα σύστημα οπου πραγματικά τα ρομπότ θα δούλευαν για μάς, να το βλπέπαμε απο τώρα αν η πίεση απο το υφιστάμενο οικονομικοκοινωνικό σύστημα, δεν ήταν τόση μεγάλη. Δηλαδη σήμερα, τεχνολογικά ενώ μπορούν να δουλεύουν όλοι πολύ πολύ λιγότερο, πολιτικοοικονομικά αυτό είναι αδύνατον. Αφού αν μείνουν όλοι άνεργοι, θα καταρρεύσει κυριολεκτικά ο κόσμος. Ετσι όπως λειτουργεί ... ακόμη.

Η βελτίωση των κοινωνικών μας συνθηκών πάντα περνούσε μέσα απο τον περιορισμό της αναγκαστικής εργασίας. Προφανώς οσο μας υπηρετούν μηχανές πλείστα όσα προβλήματα προκύπτουν απο την προσπάθεια των ανεπτυγμένων κρατών να έχουν υπηρέτες τα υπόλοιπα κράτη, καταργούνται. Οπότε, όπώς όλοι καταλαβαίνουμε, σε ένα τέτοιο σχέδιο όσο λιγότερη ενέργεια ανανεώσιμη ξοδεύουν τα ρομπότ που θα μας υπηρετούν, για τις βασικές μας ανάγκες επιβίωσης, τόσο πιο εύκολα και τόσο πιο σύντομα ενας τέτοιος κόσμος θα προκύψει.

 Σήμερα, αυτά που ένας μέσος δυτικός καταναλωτής νοεί σαν βασικές ανάγκες επιβίωσης, είναι ένα αδιανόητο ενεργειακο μοντέλο. Που δεν θα μπορούσε να καλυφθεί ενεργειακά, απο εργασία μηχανών για μάς, ίσως ούτε στα επόμενα 50 χρόνια. Κι εκεί έρχεται η ύφεση για να κάνει την απαραίτητη διόρθωση.Αλλο είναι να επιδιώκουμε ενάργεια για 100 ρομπότ που εξυπηρετούν 100 βασικές μας ανάγκες και άλλο 1 εκ ρομπότ για 1 εκ πολυποίκιλες και ως επι το πλείστον άχρηστες καταναλωτικές μας ανάγκες.

Αυτή είναι η θετική πιθανή χρήση της απειλής του Peak Oil.

Φυσικά, αντί για ολα αυτά, θα μπορούσε απλά να γίνει μια παγκόσμια πολιτική συμφωνία, να χαραχθεί μια παγκόσμια πολιτική πορεία, και να ειπωθεί επιτέλους και η αλήθεια στον κόσμο ωστε να είναι και πιο συνεργάσιμος. Αν βέβαια υπάρχει κάποιο σχέδιο που μπορεί να ειπωθεί και δεν υφίσταται η ύφεση μόνο για την ψυχοπαθητική όσο και άνευ οποιασδήποτε προοπτικής απληστία των τραπεζιτών.

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Θα χαρίσουν λεφτά ή χρέη;

Από το τύπωμα των χαρτονομισμάτων και μετά, το παγκοσμιο νομισματικό σύστημα αρχίζει να χάνει ολοένα την αξία του. Ανάλογα με την ευκολία παραχάραξης τους, στην πορεία, η φούσκα αυτή ολοένα μεγαλώνει. Τα γραμμάτια και οι επιταγές, αρχίζουν να μεταφράζουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος αξίας, σε ανύπαρκτο χρήμα. Μεταθέτοντας την αξία μελλοντικά και στην συνέχεια , όταν δεν είχαν αντίκρισμα, ακόμη πιο μελλοντικά. Εκδικαζόμενα απο δικαστικά και νομικά συστήματα που ολοένα και καθυστερούσαν περισσότερο

Ετσι δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε το σύστημα λεφτά-σαν-χρέος.Λεφτά δηλαδή, τυπωμένα, που δεν αντιπροσώπευουν καμία αξία, όμως την ίδια στιγμή δεσμεύουν, δια μέσου του χρέους, κάποια πραγματική αξία. Φαινόμενο που φυσικα έχει γιγαντωθεί πλέον στην εποχή του ηλεκτρονικού χρήματος. Οπου το μόνο που αρκεί για να δεσμεύσει μια τράπεζα την περιουσία κάποιου, είναι να του εκχωρήσει ένα νούμερο, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα αντιπροσωπεύει χρήματα που εκείνη δεν κατέχει ούτε στο 1/100 !

Αν αυτό το σύστημα δεν υπήρχε, η οικονομια θα είχε την δυνατότητα αυτορυθμισης. Όταν το χρήμα συσσωρευόταν σε πολύ λίγους, (οπως γινόταν πάντα αλλά, περισσότερο απο κάθε άλλη εποχή, σήμερα), αυτόματα θα έφερνε την αγορά σε ασφιξία, αφού το χρήμα θα εξαφανιζόταν. Οπότε ο ηγεμόνας ίσως σκεφτόταν να χαρίσει τότε κάποια χρήματα, ώστε η βάση της πυραμίδας να ξανατροφοδοτηθεί με χρήμα, το οποίο ούτως ή άλλως θα κατέληγε και πάλι στην κορυφή. Αν δεν το σκεφτόταν, θα κατέληγε σύντομα να μετράει τα χρυσά του φλουριά, σε ενα βασίλειο όπου θα βασίλευε το έγκλημα, η φτώχια και η εξαθλίωση. Συνθήκες που θα έφερναν σύντομα τον ηγεμόνα σε κάποια γκιλοτίνα, και το χρήμα του έτσι και πάλι στις αγορές. Οι επαναστάσεις δεν γίνονται απο κακία. Γίνονται απο ανάγκη.

Σήμερα όμως άν έστελναν τον ηγεμόνα στη γκιλοτίνα, δεν θα έβρισκαν στο θησαυροφυλάκιο του χρήματα. Θα έβρισκαν μόνο χρέη του ενός και του άλλου. Σε ποσοστό 99/100 της περιουσίας του. Δεν θα έβρισκαν χρήματα να μοιράσουν στην βάση, οπότε η αγορά να ξανακινηθεί, και ο ηγεμόνας θα  αποκεφαλιζόταν τζάμπα.

Εκτός βέβαια άν έβγαιναν και χάριζαν τα χρέη. Τότε εκείνος που έχει το χρεωμένο χωράφι, ξαφνικά θα πουλούσε τις ντομάτες του και τα λεφτά που θα έβγαζε δεν θα τα έδινε στην τράπεζα για τα χρέη του αλλά στον άλλο, που πουλάει ποδήλατα. Οστις επίσης επειδή δεν θα είναι χρεωμένος για την επόμενη εισαγωγή, θα πάει στην ταβέρνα να τα πιεί με την οικογένεια του, και ο ταβερνιάρης αντί να πληρώσει το τοκοχρεολύσιο του μαγαζιού ή του εξοπλισμού, θα πάει διακοπές στα ελληνικά νησιά, όπου ο ξενοδόχος.... κοκ

Η παραπάνω θετική διαδικασία ντόμινο, σε αντίθεση με τις γνωστές αρνητικές, (the domino effect),  θα γινόταν και αν έβγαιναν και έδιναν χρήματα στον κόσμο ώστε να πληρώσει τα χρέη του, και στην συνέχεια με τα κέρδη της εργασίας του να καταναλωσει. Ενας εύσχημος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αγορά ενέργειας. Ο κάθε ένας επιδοτείται για να παράγει ενέργεια την οποία στην συνέχεια παράγει απο ανανεώσιμη πηγή διαρκώς, δηλαδή χωρίς δικό του κόστος-χρήμα.  Την πουλάει ύστερα στο κράτος παίρνοντας χρήμα, το οποίο μπορεί να είναι κι αυτό πλαστό, όμως με το τζάμπα χρήμα που παίρνει πληρώνει τα τζάμπα χρέη που έχει, και έτσι αρχίζει με τα υπόλοιπα επιτέλους και πάλι να καταναλώνει.Και να κινεί την αγορά.

Το θέμα είναι ότι και οι δυο αυτές αντιδράσεις, τύπωμα και χάρισμα χρήματος ή παραγραφή χρεών, θεωρούνται απαράδεκτες "επι της αρχής"! Διαχρονικά, μόνο οι τράπεζες επιτρέπεται να τυπώνουν ανύπαρκτο χρήμα και να το δανείζουν. Η άρχουσα τάξη καλλιέργησε εδώ και χιλιετηρήδες την φιλοσοφία ότι πλούτος είναι η απομύζηση της μάζας.

Αυτό μπορεί να ίσχυε σε ενα μικρό ποσοστό, ή και κυριολεκτικά όταν πλούτιζαν όσοι άρπαζαν πόρους απο κάποιους άλλους. Ομως στο μεγαλύτερο βαθμό, απο την αρχαιότητα ακόμη ο πλούτος ερχοταν απο το εμπόριο. Πλούσιος έμπορος ήταν πάντα αυτός που είχε κάτι  χρήσιμο και καλό να πουλήσει και πολλούς πλούσιους πελάτες να το αγοράσουν. Απο χρεωμένους πελάτες τι μπορεί να πάρει ένας  έμπορος σαν αμοιβή των προιόντων και υπηρεσιών του; Τα τοκοχρεολύσια τους;

Μετά λοιπόν αρκετούς αιώνες παραχάραξη και τοκογλυφία, η αγορά θα πεθάνει. Ελλείψη αίματος-χρήματος. Λίγο πρίν πεθάνει τις προηγούμενες εποχές, γίνονταν επαναστάσεις. Τωρα δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε σε αυτό. Αφού δεν νοείται επανάσταση για να παρθει το χρυσάφι που δεν υπάρχει! Η επανάσταση πρέπει να γίνει επι της αρχής, επίσης. Η επαναστατική εξουσία, μετά που θα καταλάβει την εξουσία, θα είναι πάλι μια εξουσία. Θα πρέπει να κυβερνήσει με κάποιο σκεπτικό. Και το σκεπτικό που θα μπορεί να επιβιώσει ποσο μάλλον να ευημερεί πάντα, θα είναι πάντα ένα:

Πλούσιος έμπορος είναι αυτός που έχει πλούσιους πελάτες. Υγιές δέντρο απο πάνω είναι αυτό που έχει καλά ποτισμένες ρίζες απο κάτω...

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η μεγάλη αλήθεια της Ενέργειας

Πριν χρόνια η ΕΕ ανακοίνωσε τα γνωστά πακέτα ανάπτυξης των φωτοβολταικών. Σύμφωνα με τις αποδόσεις τους μετα την λήψη των επιδοτήσεων, ένα κεφάλαιο 100,000 ευρώ τοποθετημένο σε φωτοβολταικά θα απέδιδε στον κάτοχό του 25% δηλαδή 25000 ευρώ ετησίως. Κι αν αυτές ήταν αποδόσεις στην Κρήτη, με την αυξημένη παραγωγή σε ηλιοφάνεια, στα υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας δεν έβγαινε λιγοτερο απο 20% , δηλαδή 20,000 ετησίως.

Με άλλα λόγια ο κάθε Έλληνας με 50,000 ευρώ δικά του, συν άλλα τόσα απο την τράπεζα θα κέρδιζε ένα εισόδημα, σύμφωνα με το σχέδιο, 25000 ευρώ, που άν έβγαζε το τοκοχρεολύσιο θα έμενε περίπου 1000 ευρώ το μήνα.Οποιοι το πίστεψαν έκαναν και αιτήσεις. Πάρα πολλοί έκαναν αιτήσεις και χωρίς να το πιστεύουν. Αφού σου λέει "αν σου κάτσει";

Χίλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, με τον πολύ ήλιο, έχουν 50000 ευρώ. Αν σκεφτεί κάποιος ότι μια άδεια ταξί κοστίζει 200000 ευρώ και αποδίδει 2000 ευρώ το μήνα στον κάτοχο της δουλεύοντας 12ωρο ποιός δεν θα προτιμούσε να επενδύσει έτσι ώστε να βγάζει τα διπλα΄χρήματα χωρίς να δουλεύει;

Θεωρητικά λοιπόν, σήμερα, αν όλοι οι Ελληνες που είχαν 50,000 ευρώ να επενδυσουν στην Πράσινη ενέργεια, το ειχαν πραγματοποιήσει, η Ελλάδα θα είχε όχι το 20% που είναι ο στόχος της ΕΕ για το 2010 αλλα ίσως το 100% της παραγόμενης ενέργειας της απο τον ήλιο. Δεν θα πλήρωνε ΚΑΘΟΛΟΥ χρήματα για ενεργειακές προμήθειες. Και  βέβαια θα είχε χιλιάδες Ελληνες, σημερινούς άνεργους, που δεν καταναλώνουν καθόλου, να καταναλώνουν με δυναμικότητα τουλάχιστον 1000 ευρώ το μήνα ο καθε ένας.

Ειναι ενας ενεργειακός και οικονομικός παράδεισος! Τον οποίο θα χρηματοδοτούσε η ΔΕΗ βέβαια, αγοράζοντας την ενέργεια απο τους Ελληνες πλέον αντι να την παράγει η ίδια με 0.5 ευρώ την κιλοβατώρα ! Οταν εκείνη σήμερα την παράγει πολύ φθηνότερα, και την πουλάει επίσης φθηνότερα. Μια απάντηση λοιπόν έμενε: Η ΔΕΗ τα λεφτά που θα τα έβρισκε;

Τα λεφτα υπάρχουν, είπε ο Θεός, ή μάλλον ο πρωθυπουργός προεκλογικά. Κι αυτό ήταν η μόνη ίσως πραγματική αλήθεια. Ομως μια μεγάλη οσο και σημαντική αλήθεια. Υπάρχουν πάρα, μα πάρα πολλά χρήματα ! Ομως είναι σύσσωρευμένα, τουτέστιν εγκλωβισμένα και γι'αυτό αδρανή.  Οπότε είναι σαν να μήν υπάρχουν.

Το αποτέλεσμα είναι ενώ λεφτά υπάρχουν πολλά, ένας λόκληρος ο κόσμος να έχει γίνει μια άνυδρη και ξερή έρημος που έχει τόπους τόπους τεράστιες πισίνες με συγκεντρωμένο όλο το νερό της γής. Το οποίο όμως οι πισινες ποτέ δεν μοιράζουν. Αφού οι ανθρώπινες ανάγκες, ακόμη και οι πλέον ματαιόδοξες, είναι πεπερασμένες και ακόμη και ο Μπίλ Γκέητς και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να καταναλώσει όλα τα δις που βγάζει ετησίως.

Η ενέργεια λοιπόν, και το παραπάνω κοινωνικό μοντέλο παρέχουν μια ρεαλιστική βάση πάνω στην οποία μπορει να κτιστεί σήμερα, και άμεσα, μια ενεργειακά Πράσινη, κοινωνία. Τηρώντας το σημαντικότερο, τα προσχήματα! Αντί δηλαδή να βγεί το κράτος και να χαρίσει λεφτά σε χιλιάδες πολίτες, (ας τους πούμε καλύτερα καταναλωτικές μονάδες), που τώρα είναι άνεργοι, ή φτωχοί, και δεν καταναλώνουν τίποτα, τους δίνει πάλι χρήματα με αυτόν τον εύσχημο τρόπο, για την ενεργειακή τους εγκατάσταση. Κι εκείνοι τι θα τα κάνουν; Θα τα καταναλώσουν φυσικά, κάνοντας και πάλι αυτούς που ελέγχουν όλες τις πηγές παραγωγής όλων όσων αυτοί καταναλώνουν, το δέντρο δηλαδή πάνω απο τις ρίζες, πλούσιους....!